Uzbuna u Ljubuškom: Udruge veterana i stradalnika protiv prikazivanja filma “Neđo od Ljubuškog”

Premijera dokumentarnog filma “Neđo od Ljubuškog”, koja bi trebala biti upriličena večeras u Općinskoj vijećnici u Ljubuškom, izazvala je žestoke reakcije udruga proisteklih iz rata, koja su od gradskih vlasti zatražila da prikazivanje zabrane.

Riječ je o dokumentarnom filmu Svetlane Broz u kojem je predstavljen Nedjeljko Neđo Galić, Hrvat iz Ljubuškog, koji se suprotstavio etničkom čišćenju Bošnjaka 1993. godine.

U prostorijama udruge HVIDRA-e Ljubuški jučer je održan sastanak predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruga građana, koji su predstavnicima lokalne izvršne i zakonodavne vlasti uputilizahtjev u kojem traže zabranu prikazivanja filma “Neđo od Ljubuškog”.

U zahtjevu se ističe kako Svetlana Broz, autorica filma, kao i organizatori NVO Gariwo i NVO Eho iskrivljuju istinu i stvarne činjenice koje su se dogodile u proteklom razdoblju, a sami pristup i iskazi koji su prikazani na filmu potiču mržnju i unose nemir među lokalno stanovništvo.

Svetlana Broz je tim povodom izjavila kako je očigledno da postoje ljudi koji ni poslije 19 godina ne žele da se prikaže istina o zločinu. Kao autorica filma, koji bi trebao biti prikazan na narednom filmskom festivalu Berlinale, naglasila je da je Galić epski junak iz nedavne prošlosti koji za sadašnjost i budućnost BiH predstavlja pravo blago.

“On potvrđuje da se nijedan zločin ne može generalizirati i pripisati čitavom jednom narodu. On pokazuje da je svaki pojedinac imao mogućnost izbora hoće li pristati na zlo ili će mu se suprotstaviti. Galić je pozitivan primjer novim generacijama kako se može i mora ostati moralan i u vremenima u kojima moćnici zahtijevaju zločin u ime bilo koje ideje, ideologije, nacije ili vjere”, izjavila je Svetlana Broz.

1 Comment

  1. Price o njegovoj humanosti obisle su cijeli svjet sto je za pozdraviti,ali bi volio malo vise detalja cuti.Po prici Nedjine supruge dovoljno je bilo falsifikovati garantno pismo,zatim ga odnijeti u policiju na ovjeru i potpis i pravac u logor po odredjenu osobu korisnika tog garantnog pisma.Jednostavno u ratu to tako ne funkcionise,jer tolika jednostavnost cijelog postupka je smijesna.Mogu razumjeti da se radilo o jednoj ili pet osoba ali price gospodje Stefice spomonju cifre od tisucu do tisucu i petsto bosnjaka.Mislim da je tu bila sasvim drugacija situacija i samo vas dodatni rad gospodo novinari moze mene i jos mnoge razuvjeriti da se tu nije radilo o udruzenom pothvatu pljacke Ljubuskih bosnjaka u kojoj je Nedjo imao velku ulogu.Vec prvi dan nakon objave filma pojavili su se pojedini bosnjaci koji su svjedocili tom vremenu i nacinu rada tog velikog covjeka i humanitarca Nedje Galica.Sema je bila uigrana za falsifikovane dokumente 500 njemackih maraka po glavi.Gdje ima dima ima i vatre stara je izreka,jer kako sama gospodja Stefica rece kad su dosli u Prag nakon odluke da ne zele zivjeti sa „fasistima“ nisu se htjeli prijaviti kao izbjeglice jer njih niko nije istjerao,pa su stoga odlucili placati stan 450 DM plus rezije,plus zivot petoclane obitelji.Volio bih da nisam u pravu ali kad sve saberem obitelj Galic je bila puna kao brod,sto se nebi moglo reci za bosnjake izbjegle iz Ljubuskog.Imati tolike novce u ta vremena i nakon tolike nesebicne pomoci bosnjacima o kojima Stefica prica je ravno bajci iz dvadeset prvog vjeka.Zasto su bosnjaci skoro dvadest godina sutjeli o Nedjinoj hrabrosti i zar niko iz ove napacene zemlje nije smatrao da Nedjo zasluzuje ovakav film.Opet nam je neko od porodice „BROZ“ otvorio oci da vidimo svoju dobrotu,da prepoznamo andjele medju nama,a oni sa druge strane price ti zli fasisti nek sami skoce u jame gdje su im i kosti pradjedova,jame koje je isto BROZ kopao.Zalosno

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*