V. Pusić: Hrvati su najugroženiji narod u BiH

Vesna Pusić, članica vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om, danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavila da su Hrvati najugroženiji narod u BiH te da je službena hrvatska politika prema BiH od 2004. godine “nikakva”.

“Hrvati su najugroženiji u Bosni i Hercegovini, jednim dijelom i kao rezultat politike Hrvatske prema BiH u 90-im godinama, a onda i kao rezultat mnogih drugih politika i tragedija koje su se tamo dogodile”, rekla je Pusić. “Bez Hrvata u BiH” teško da ta zemlja može opstati, dodala je ona.

Ocjenivši politiku Hrvatske prema BiH u 90-im godinama katastrofalnom, Pusić je istaknula kako “od 2004. godine naovamo Hrvatska nije imala nikakvu politiku prema BiH”. Hrvati u BiH u ovom trenutku imaju mogućnost da na “svoju važnost” utječu tako da budu nositelji europskih procesa, rekla je Pusić.

“Hrvati u BiH svojim potencijalom kroz vezu sa Hrvatskom mogu biti transfer znanja, modela reformi i kontakata na putu BiH prema članstvu u EU, i tu Hrvatska može i treba bitno doprinijeti”, kazala je.

Po njezinim riječima, nakon izbora sljedeće godine na kojima će, kako smatra, doći do promjene vlasti, Hrvatska treba “krenuti sa regionalnom inicijativom za BiH”.

“U toj bi incijativi nositelj projekta bila BiH, ali bi sudjelovale Hrvatska i Srbija sa zajedničkim interesom da BiH postane članica NATO-saveza”, istaknula je Pusić.

Objašnjavajući zamisao o pokretanju te regionalne incijative, Pusić je kazala kako Hrvatska i Srbija, kao ključni susjedi BiH, trebaju djelovati tako da “u početku ne ometaju integrativne procese u BiH, a vremenom bi ih, po mogućnosti, trebali početi pomagati”. “Cjelovita BiH, nužna je za stabilnost BiH”, zaključila je Pusić.

4 Comments

  1. Čestitam Vesna sve ste upravu….samo bih imenovao najveće krivce a to je HDZ BIH I HDZ Hrvatska.Nekad su Hrvati živjeli u ogromnom broju u posavini i banjalučkoj regiji a sad ih nema ni 00,1 %.

  2. koji to podlac mudjahedinski se predstavlja kao HSP-SARAJEVO,,sarajevo ti je postalo djamahirija–za tursku protiv hrvatske navija,,a na baustelu u hrvatsku,,podlaci ostaju ono sto i jesu.

  3. Već dvadeset godina brižljivo i pažljivo čitam i slušam o ratnimi političkim zbivanjima u BiH, ali još nisam naišao na objašnjenje kako je HDZ odgovoran za tragičnu sudbinu banjalučkih Hrvata. O Posavini, znam, postoje različite teorije o tome tko je izdao, naredio povlačenje itd. Što je istina, valjda će jednom izaći na vidjelo. Ali za banjolučku regiju ni teorije se ne raspredaju. Samo neki pametnjakovići tamošnje Hrvate, odnosno njihovo stradanje, nabace kao jedan od krimena HDZ-a.

  4. Činjenica je da je u regiji koju sam naveo živio veliki brok Hrvata veći nego sad u regiji Gruda Ljubuškog,Širokog,Posušja,Čitlika,Tomislavgrada….sad in nema ni 001% ko je kriv za to nego rukovostvo koje je Hrvate vodilo od 1991.Danas tj od Deytona ne učestvuje na izborima niti ih je briga za taj region mislim konkretno na HDZ.Možda ČovIć dodvoravanjem Dodiku misli popraviti POLOŽAJ Hrvata…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*