Vaclava Klausa zbog amnestije čeka optužnica za veleizdaju

vaclav-klausČeški senat odlučio je tužiti predsjednika na odlasku Vaclava Klausa na Ustavnom sudu za veleizdaju zbog sporne amnestije koju je proglasio početkom siječnja.

Od 68 nazočnih senatora, 38 je glasovalo za tu tužbu a 30 je bilo protiv, rekao je socijaldemokratski predsjednik gornjeg doma parlamenta Milan Stech. Tužba za koju su glasovali senatori ljevice u utorak će se dostaviti Ustavnom sudu čije je sjedište u drugom po veličini češkom gradu Brnu.

Amnestija koju je Klaus proglasio 1. siječnja potaknula je velik val nezadovoljstva diljem zemlje jer je predsjednik na odlasku, drže njegovi kritičari, tim činom pokazao preveliku popustljivost, napose prema optuženicima za korupciju.

Sramotno je da se amnestijom oslobađaju akteri velikih afera pronevjere novca i utaje poreza, rekao je nedavno predsjednik socijaldemokratske stranke CSSD-a Bohuslav Sobotka. Oko 6.500 osoba već je pušteno iz zatvora nakon predsjednikova pomilovanja.

Glavni tajnik Ustavnog suda Ivo Pospišil rekao je da će se presuda donijeti koncem ožujka, premda mandat predsjednika Klausa (71), bivšeg liberalnog ekonomista, istječe u četvrtak. Novoizabrani predsjednik Miloš Zeman preuzima dužnost dan poslije.

U češkom ustavu veleizdaja se definira kao čin uperen protiv suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike i protiv njezina demokratskog poretka. Predsjednika države može se kazniti samo udaljavanjem s dužnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*