Valentin Inzko: Republika Srpska neće dominirati u Brčkom

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je za agenciju Anadolija da suspenzija supervizije za Brčko ne znači da će međunarodna zajednica definitivno napustiti taj grad i prepustiti ga Republici Srpskoj, kako se strahuje u Sarajevu.

Inzko kaže da razumije stavove koji idu u tom pravcu, ali da je u “međunarodnoj zajednici došlo do nešto drugačijeg zaključka”.

“Naime, došlo se do zaključka da u Brčkom institucije dobro rade i da treba zatvoriti Ured supervizora za Brčko. Punomoći supervizora ostaju, ali su zamrznute. Ako bude došlo do krizne situacije, Ured se može reaktivirati kad god bude trebalo. No, tamo ostaje OSCE, EUFOR, doći će i Europska unija koja će tamo otvoriti jedan ured. Također, ostaje OHR u Sarajevu i, što je vrlo važno, Arbitražni tribunal za Brčko. Dakle, imamo dosta osigurača. Mi ne očekujemo probleme, ali vrlo pažljivo pratimo cijelu situaciju. Postoji mehanizam kontroliranja i praćenja situacije”, tvrdi Inzko za agenciju Anadolija.

Na pitanje je li ukidanje supervizije za Brčko na mala vrata dokaz zaokreta politike međunarodne zajednice, Inzko odgovara odrično.

“Mislim da je to znak napretka međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica u tome vidi potvrdu da domaće vlasti mogu i trebaju više preuzimati odgovornost. To bi istovremeno bio dokaz da mogu preuzimati odgovornost na putu za Bruxselles, dakle, za euroatalnske integracije. Došli smo do zaključka da se Ured supervizora zatvara, ali da supervizija, iako zamrznuta, ostaje. Pratit ćemo situaciju i vidjeti koliko su domaće institucije odgovorne”, kaže Inzko.

Inzko negira tvrdnje da institucije Republike Srpske nisu provele odluku o ukidanju međuentitetske linije kroz Brčko.

“Što se tiče eventualnog dominiranja RS-a u Brčkom, čini mi se da je taj entitet tamo otvorio svoj ured. Na taj način oni priznaju da je to drugi teritorij. Nije to Republika Srpska. Ne možeš imati svoje predstavništvo u svom entitetu, nego u nečemu što je drugačije, što je distrikt. Mi vjerujemo da će RS poštovati status Distrikta Brčko”, istakao je on.

Visoki predstavnik u BiH vjeruje u svijetlu budućnost Distrikta Brčko.

“Brčko bi se moglo razviti, gledano u bosanskim okvirima, u neki mali Singapore. Da bude uspješno u ekonomskom smislu, jer su već uspješni u procesu međuetničke saradnje. Djeca zajedno idu u školu, imaju zajedničke vjerske praznike, nema odvojenih škola. Tamo postoji dobra je suradnja između religija. Iako nije odlična, imaju relativno dobru ekonomiju. Imaju luku. Mi želimo da oni nastave na tom putu i budu primjer uspjeha. Primjer da je uspjeh i u BiH moguć. Oni povezuju FBiH i RS. Brčko je važno. Zašto želimo čuti dobre vijesti iz Brčkog”, optimističan je Inzko u razgovoru za agenciju Anadolija.

1 Comment

  1. Црко ти дабогда, Брчко је Српско свиђало се то теби или не. Ко је већински народ у Брчком? Одговор је-Срби.Ти ћеш нама Србима из Брчког говорити да ли смо ми у Српској или нисмо. Ко си ти да тако причаш смраде један. Дошао си из пиздића да нам отимаш Брчко. То вам неће проћи.
    Ми смо у Републици Српској, а не у некаквом дистрикту. Сваки ће Србин из Брчког рећи да живи у Републици Српској, а ми тај тзв. дистрикт НЕ признајемо. Толико од мене

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*