Van Gogh ipak nije počinio samoubojstvo

Slavni slikar Vincent Van Gogh nije se ubio, kako smatraju stručnjaci, već je najvjerojatnije život izgubio u slučajnoj pucnjavi dvojice tinejdžera koje je poznavao, tvrde Steven Naifeh i Gregory White Smith, autori nove biografije nizozemskog majstora, piše BBC.

Van Gogh je preminuo 1890. godine u Auvers-sur-Oiseu u Francuskoj u dobi od samo 37 godina. Umro je u pansionu Auberge Ravouxu dan nakon što si je, kako se pretpostavlja, pištoljem pucao u prsa u obližnjem polju. Autori nove biografije do zaključka da se nije radilo o suicidu došli su nakon 10-godišnjeg istraživanja, a imali su pomoć 20-ak vrsnih prevoditelja i stručnjaka.

Naifeh i Smith tvrde da su tijekom istraživanja otkrili da su se dvojica 16-godišnjih mladića, koji su u to doba dana znali piti s Van Goghom, igrala neispravnim pištoljem te su ga slučajno ustrijelili. Dodaju kako je Van Gogh, koji se veći dio života borio s depresijom i manijom proganjanja, preuzeo krivnju za pucnjavu na sebe kako bi zaštitio dječake.

Van Gogh nije namjeravao dignuti ruku na sebe, ali kada je mogućnost da umre došla do njega prigrlio ju je. Dječaci su mu zapravo učinili uslugu, kazao je White Smith. Također je objasnio da je metak ušao u Van Goghov abdomen pod kosim kutom, a ne okomito, kako je to uobičajeno kod samoubojica.

Steven Naifeh i Gregory White Smith napisali su Van Goghovu biografiju na 900 stranica, a njegovoj smrti posvećeno je posljednje poglavlje knjige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*