Van Orden: Hrvatska još nema što raditi u EU

Europarlamentarac Geoffrey Van Orden u svom govoru pred plenumom Europskog parlamenta u Strasbourgu kritizirao je vladu hrvatske premijerke Jadranke Kosor, optuživši premijerku i njezin kabinet da izbjegavaju važne pravosudne reforme i obračun s korupcijom. Van Orden se također dotakao navodne cenzure u hrvatskim medijima.

Gotovo je otvoreno Van Orden kazao da Hrvatska, koja je desetljećima bila plodno tlo za organizirani kriminal i korupciju na najvišoj političkoj razini, nema što raditi u Europskoj uniji.

“Bilo bi žalosno da pristupni proces postane samo formalnost, koja ovisi isključivo o subjektivnom političkom hiru. Tako bi se postavio vrlo loš primjer i za druge zemlje koje kandidiraju za članstvo, kao i za postojeće članice, a i ozbiljno bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet Europske unije”, kazao je Van Orden koji u Europskom parlamentu predstavlja Konzervativnu stranku britanskog premijera Davida Camerona.

Van Orden se u svom govoru dotaknuo najviših dužnosnika optuženih za korupciju – Ive Sanadera, Berislava Rončevića i Damira Polančeca. “Neki ovo možda gledaju kao dokaz antikorupcijske borbe u Hrvatskoj – ali ove činjenice zapravo samo ukazuju na dubinu oboljenja s kojim se Vlada jedva pozabavila”, kaže Van Orden koji tvrdi da se ne može govoriti o bilo kakvim rezultatima antikorupcijske borbe, sve dok sudovi ne počnu donositi pravomoćne presude.

A hrvatsko je sudstvo, ističe Van Orden, već posebna priča: “Hrvatska, zemlja od 4,5 milijuna ljudi, pati pod teretom od gotovo milijun zaostalih sudskih slučajeva među kojima je velik broj slučajeva povezano s problemom vlasničkih prava”.

Ovaj europarlamentarac, u čijoj biografiji stoji i da nosi čin generala, da je kao stručnjak za sigurnost okupirao izvršnu poziciju u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu i da je bio član Europske komisije zadužen za vanjsku i sigurnosnu politiku, poentirao je tvrdnjom da je upravo “raširena korupcija u politici i pravosuđu dovela do neuspjeha u obračunu s organiziranim kriminalom koji je direktno povezan s Balkanskom rutom”.

Posebno se Van Orden u svom govoru dotaknuo stanja u hrvatskim medijima, s naglaskom na HRT. Van Orden je upozorio da su novinari na javnoj televiziji prisiljeni djelovati pod izrazitim političkim pritiskom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*