Van Rompuy: Britanski premijer David Cameron mogao bi razoriti Europsku uniju

Pokušaji britanskog premijera Davida Camerona da izađe iz ključnih politika EU mogli bi prouzročiti raspad zajednice dvadeset sedmorice, upozorio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u razgovoru koji je u četvrtak objavljen u The Guardianu.

Cameron, koji je izložen pritisku “euroskeptika” u svojoj konzervativnoj stranci, rekao je prošlog mjeseca da podupire članstvo Velike Britanije u EU, ali da bi htio “novi ugovor” koji bi omogućio da njegova zemlja ne sudjeluje u ključnim pitanjima.

“Kad bi svaka zemlja članica imala mogućnost birati između aktualnih politika, uzeti onu koja joj se najviše sviđa a odbaciti onu koja joj se ne sviđa, Unija općenito i jedinstveno tržište brzo bi se raspali”, rekao je Van Rompuy za list.

“Svaka članica može imati – i izraziti – posebne zahtjeve i potrebe o kojima ćemo u našim raspravama uvijek povesti računa”, dodao je.

No, rekao je Van Rompuy, izmjene europskih ugovora koje Cameron predlaže kako bi se izvukao, zahtijevale bi “duge i zamršene procedure” o kojima bi se moralo suglasiti svih 27 zemalja.

Ankete pokazuju da su Britanci sve više skloni izlasku iz EU koji doživljavaju kao instituciju koja se miješa u unutarnje stvari zemlje i guta previše novca, dok se u zemlji provode mjere štednje.

No premijer je sve dosad izbjegavao otvoreno predložiti referendum o izlasku iz EU, usprkos pritiscima svoje stranke da se jasno očituje o tom pitanju.

Govor koji je na tu temu trebao održati u prosincu odgodio je za početak 2013.

Velika Britanija je članica EU-a od 1973. ali nije članica eurozone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*