Van Rompuy: EU podržava jedinstvenu BiH, ali reforme moraju biti ubrzane

Europska unija će nastaviti podržavati BiH kao jednu zemlju, koja je u stanju govoriti jednim glasom i koja čvrsto napreduje prema EU, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU.

Van Rompuy je istakao da europska perspektiva zapadnog Balkana ne može biti uspješna bez BiH.

On je na pres-konferenciji kazao da u Sarajevo dolazi s porukom europskog angažmana i ohrabrenja te da potvrdi da će EU ostati aktivno angažirana i predana europskoj perspektivi BiH.

Van Rompuy je upozorio, međutim, da BiH zaostaje za drugim zemljama područja koje ostvaruju napredak na svom europskom putu te da ovo zaostajanje nije u interesu ni BiH, ni područja, a sigurno ni EU.

Izrazivši podršku EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao jedinstvene zemlje, Rompuy je istaknuo da podrška EU nastojanjima BiH na putu prema europskim integracijama ide “ruku pod ruku s očekivanjima da se tempo reformi održi, pa čak i ubrza”.

Stoga je pozvao lidere da prihvate političke reforme potrebne za napredak zemlje prema EU. Naglasio je i da nakon izbora BiH ima novu priliku da poveća napore ka reformama i da se fokusira na europski put.

– U fokusu EU će biti napredak u vezi s pitanjem ustavnih promjena, zakonom o popisu stanovništva i o punoj implementaciji Privremenog sporazuma. Ohrabrujem sve političke aktere u BiH da ulože napore i energiju u sve potrebne aktivnosti i reforme koje bi BiH mogle pomoći u ovom smislu, podcrtao je predsjednik Europskog vijeća.

Ustvrdio je da će proširenje EU i dalje biti proces utemeljen na uspješnosti ispunjavanja standarda i kriterija za europske integracije.

Također, objasnio je da je svojom posjetom zemljama područja želio izraziti ličnu predanost stabilnosti, sigurnosti i europskoj perspektivi područja.

– Čvrsto vjerujem da kredibilitet EU počinje ovdje u njenom susjedstvu, rekao je Rompuy, te dodao da Europa ulaže velike napore da podrži zemlje zapadnog Balkana i u tehničkom i financijskom smislu.

Ta pomoć iznosi više od dvije milijarde eura za period 2010.-2012. godine, a napore ulažu i pojedinačne države članice EU, dodao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*