Vasvija Vidović: Presudom Gotovini i Markaču propao pokušaj izjednačavanja krivnje

Oslobađajuća presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača ima posebno značenje jer je na taj način propao pokušaj bivše glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carle del Ponte da izjednači odgovornost svih sudionika u ratovima na području nekadašnje zajedničke države, ocijenila je sarajevska odvjetnica Vasvija Vidović, koja i sama ima veliko iskustvo s haaškim procesima.

Vidović, koja je u Den Haagu zastupala i bivšeg zapovjednika Armije BiH generala Rasima Delića te zapodvjednika obrane Srebrenice Nasera Orića, ustvrdila je da su optužnice protiv hrvatskih, bošnjačkih i kosovskih generala rezultat pritiska Srbije na Del Ponte u nastojanju da izbriše svoju odgovornost za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

‘Strategija kojom su (iz Srbije) išli prema glavnoj tužiteljici bila je vrlo učinkovita. Pod svaku cijenu je trebalo uhititi Orića da bi Srbija imala izgovor za genocid u Srebrenici, uhititi generala Delića kako bi povijest bilježila da je vojni vrh Republike BiH radio isto što i vojni vrh Vojske Republike Srpske ili Vojske Jugoslavije. Ona je, na žalost, vrlo rano podlegla srpskoj strategiji’, ocijenila je Vidović, kako je u nedjelju citira sarajevski ‘Dnevni avaz’.

Istaknula je kako je oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču označila i definitivni kraj pokušaja prekrajanja povijesti neutemeljenim optužnicama, dodajući kako niti jednog trenutka nije dvojila da će hrvatski generali biti oslobođeni.

“Postavka Tužiteljstva da su Gotovina i Markač sudjelovali u (zločinačkom) pothvatu koji je za cilj imao protjerivanje srpskog stanovništva od samog je početka, za realnog prosuditelja činjenica, bila apsolutno neodrživa. Hrvatska je proglasila samostalnost, imala svoju vojsku i potpuno je legitimno bilo da država i vojska traže povratak kontrole nad svojim teritorijem”, kazala je Vidović.

Naglasila je kako je u cijelom slučaju obrana generala uradila iznimno dobar posao, posebice kad je odlučila u tim uvrstiti i izvrsne odvjetnike Johna Jonesa i Guenaela Mettrauxa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*