Vatikan će uskoro priznati ukazanje u Međugorju?

Vatikan će uskoro razmatrati izvešće Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere, zadužene da ispita činjenice u vezi s ukazanjem Gospe u Međugorju kod Čitluka, javila je ruska Vjerska informativna agencija (VIA).

Pozivajući se na katoličke medije u Italiji, VIA podsjeća da je Vatikan još 2010. godine formirao Komisiju na čijem je čelu kardinal Camillo Ruini, a koja je navodno prikupila mnogo “pozitivnog materijala” povodom pojavljivanja Gospe u Međugorju.

Izvješće Međunarodne komisije će uskoro biti predan Kongregaciji za nauk vjere, koja će ga dalje proslijediti papi Benediktu XVI. radi donošenja konačne odluke o slučaju Međugorje.

Glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ivo Tomašević kazao je za agenciju Anadolija da tu “nije riječ o tome da se prizna ili ne prizna Međugorje”.

“Međugorje je mjesto gdje treba pastoralno opsluživati ljude koji tamo dolaze. A sada što se tiče samog priznanja Međugorja, još uvijek je na snazi stav Biskupske konferencije bivše Jugoslavije da se, na temelju toga što se ispitalo, nije moglo utvrditi da je riječ o nadnaravnim stvarima. S tim da se ljudi tamo mogu moliti Bogu i dolaziti u Međugorje, i treba se za njih pastoralno brinuti. Kad je riječ o Svetoj stolici i Komisiji, tu nije u pitanju priznanje ili nepriznanje, Komisija će, zapravo, iznijeti svoj stav o tome”, izjavio je Tomašević za Anadoliju.

Tomašević je naglasio da je riječ o slučaju koja je osjetljive naravi. “Komisija će, kada završi svoj rad, to obznaniti. Tu nema potrebe za nekom vrstom nagađanja. To je više riječ o stvari koja je mnogima zanimljiva, nego što se to tiče vjere. Mi štujemo Blaženu Djevicu Mariju i za nas je objava ono što je objavljeno u Svetome pismu. Postoji i crkvena tradicija. Time je završeno. Postoji malo mjesta poput Fatime ili Lurda gdje se, zapravo, kroz čudesa i ispunjenje, pokazalo da su vizije bile istinite. Što će biti Međugorje, to će vrijeme pokazati”, zaključuje Tomašević.

Lik Gospe se, prema svjedočenju vidilaca, pojavio u Međugorju 24. lipnja 1981. godine. Od tada ovo mjesto svake godine posjećuju milijuni vjernika.

Svakog 25. u mjesecu “Informativni centar Međugorja” objavljuje nove navodne poruke “Kraljice mira”.

Biskupija mostarska na čelu sa Ratkom Perićem odbija prihvatiti da se u Međugorju desilo čudo, ali to ne zaustavlja vjernike iz cijelog svijeta, posebno iz Latinske Amerike, da posjećuju ovo mjesto u Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*