Vatikan osniva povjerenstvo za Međugorje?

medjugorje1Papa Benedikt XVI. uskoro će osnovati posebnu komisiju za izučavanje fenomena Međugorja, objavio je Večernji list. Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima, piše da Papa želi, čini se, napokon raščistiti fenomen Međugorja i to bi, navodno, htio učiniti prije 30. godišnjice, dakle prije lipnja 2011. godine. On je najavio dolazak u Rim mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića te dodaje da će se oslije razgovora u Vatikanu znati nešto više o eventualnu osnivanju vatikanske komisije za Međugorje, kao i o mogućoj podjeli mostarsko-duvanjske biskupije na dvije kako Međugorje više ne bi bilo pod mostarskom biskupijom. Smatra se, piše Tomašević, kako bi izvlačenje Međugorja iz mostarsko-duvanjske biskupije i osnivanje nove s novim biskupom smanjilo napetosti između biskupa i franjevaca te olakšalo dolazak do zaključka o međugorskom fenomenu.
Danas, međutim, službeni predstavnici Crkve u Hercegovini željeli komentirati te najavu osnivanja posebne komisije za Međugorje, kao ni najavu odlaska biskupa Perća u Vatikan.
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić prigodom nedavnog službenog posjeta Vatikanu izjavio da očekuje upute Svete “Stolice o slučaju Međugorja. Očekujem upute Svete Stolice o ispovijedanju i euharistijskim slavljima, a možda i o ustanovljenju povjerenstva za praćenje događaja u Međugorju, zabilježbu sadržaja ukazanja i poruka, imajući na umu da ih je do danas bilo više od trideset tisuća”, rekao je tom prigopdom kardinal Puljić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*