Vatikan utemeljio povjerenstvo za Međugorje

medjugorje2 Vatikan pokreće službenu istragu fenomena Međugorja. Kongregacija za nauk vjere imenovala je povjerenstvo kojim predsjeda kardinal Camillo Ruini, bivši vodeći savjetnik pape Ivana Pavla II., a sastavljeno je od dvadesetak osoba – kardinala, biskupa i stručnjaka , priopćeno je u Vatikanu.
Također, Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, na večernjoj misi u Mostaru vjernike je izvjestio da je Sveta Stolica utemeljila posebno međunarodno povjerenstvo koje će se baviti istraživanjem fenomena Međugorja. “Mostar i ovdašnja Crkva danas su u središtu svjetske javnosti. Osobno smatram da je za Božju Crkvu, koja je u Hercegovini, ovo razdoblje posebne milosti”, rekao je apostolski nuncij u BiH nadbiskup D’Errico na misi u mostarskoj prvostolnici.
Mostarska biskupija nije komentirala utemeljenje posebnoga povjerenstva za Međugorje, dok je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar izrazio je spremnost surađivati s povjerenstvom. “Ta vijest nas raduje i spremni smo za svaku suradnju. U Međugorju se ništa ne događa tajno, sve je dostupno javnosti. Svatko dobronamjeran i tko je zainteresiran za fenomen Međugorja može se osobno uvjeriti što se događa. Mi smo apsolutno otvoreni za svaku vrstu suradnje, spremni smo pomoći u njihovom radu i dati im informacije koje budu tražili od nas”, rekao je Sesar.
Šestero djece je 25. lipnja 1981. izjavilo da im se ukazala Gospa nedaleko Međugorja. Od tada pojedinim vidjelicama se prema osobnim tvrdnjama Gospa još uvijek ukazuje. Mjesni biskup msgr. Ratko Perić oštro se protivi priznanju navodnih ukazanja. Biskupska konferencija Jugoslavije je 10. travnja 1991. Zadarskom izjavom ustvrdila da se u Međugorju na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla potvrditi nadnaravnost navodnih događanja, ali je ostavila prostor za utemeljenje novih povjerenstava koja bi istraživala fenomen Međugorja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*