Komarica: Vatikan zabrinut zbog situacije u BiH

Turobna, još uvijek zbunjujuća politička situacija u našoj zemlji, koju karakterizira do sada neuobičajeni izostanak formiranja vlasti na državnoj razini – ni godinu dana nakon održanih izbora, ne može nas, nažalost, ni prigodom ovog zasjedanja ostaviti nezainteresiranima, kazao je, između ostalog, na 53. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH predsjednik BK BiH Franjo Komarica, biskup banjolučki.

Komarica je istaknuo da smo “i dalje svjedoci svojevrsne agonije mnogih prognanih naših vjernika koji se, unatoč njihovoj upornoj želji, još ne vraćaju u svoje župe jer nemaju osnovnih materijalnih preduvjeta za obnovu porušenih im domova: za započinjanje življenja dostojnog čovjeka na njihovoj očevini”.

“Trebali bismo razmisliti što poduzeti i s ovog zasjedanja i idućih mjeseci. Znamo da je Sveta Stolica – zajedno s nama – itekako zabrinuta za sadašnju situaciju Katoličke crkve u našoj zemlji i zato joj izričem i sada iskrenu zahvalnost za sve što poduzima – osobito preko apostolskog nuncija u našoj zemlji nadbiskupa Alessandra D’Errica”, kazao je biskup Komarica.

Na zasjedanju bio je i kardinal Vinko Puljić, msgr. Ratko Perić, msgr. Tomo Vukšić, msgr. Pero Sudar, msgr. Marko Semren, generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević i nadbiskup mons. Alessandro D’Errico, kao i tajnik Nuncijature mons. Josef Arshad.

“U kontekstu obilježavanja 130. obljetnice uspostave redovite crkvene hijerarhije u našoj zemlji ažurirali smo spremanje za tisak zajedničke publikacije o stanju naših župa između 1991. i 2011. Čvrsto se nadam da će nam uspjeti tiskati je do konca tekuće godine. Na ovom zasjedanju ćemo se zajednički osvrnuti na 130 proteklih godina, kao i na aktualne izazove i zadaće koje stoje pred nama biskupima. Upoznat ćemo se – između ostalog – s radom 41. plenarnog zasjedanja Vijeća Europskih BK u Tirani čiji plodovi bi i nama mogli dati materijala za zajedničku raspravu. Osim još nekih aktualnih pitanja pa i problema – bit ćemo u prilici nazočiti otvaranju web-portala naše BK”, kazao je biskup Komarica. [KTA]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*