Vegar: Tihićev prijedlog je neprihvatljiv

Za dva HDZ-a je neprihvatljiv prijedlog o raspodjeli funkcija koji je iznio predsjednik SDA i hrvatske pozicije pripadaju ovim dvjema strankama koje imaju većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda, izjavio je agenciji Srna glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar.

Sulejman Tihić je izjavio da je predsjednicima dvaju HDZ-a Draganu Čoviću i Boži Ljubiću, te lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji predložio da se hrvatske pozicije u vlasti podijele spram izbornog legitimiteta iskazanog kroz Dom naroda Federacije BiH, odnosno BiH. To bi značilo da dva HDZ-a dobiju dvije trećine hrvatskih pozicija, a druga grupacija SDP BiH, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak trećinu ili da taj omjer bude tri naspram dvije petine.

“Što se tiče raspodjela pozicija, mi ćemo se držati ustavnih odredbi o pripadnosti nacionalnim kvotama kako sustav to regulira i smatramo da one stranke koje predstavljaju većinski izborni legitimitet trebaju preuzeti te pozicije”, rekao je Vegar. On je istaknuo da je to njihov načelan stav i da ga svi trebaju uvažiti, kao što ga uvažavaju dva HDZ-a, “koji ne biraju tko će zauzeti bošnjačke i srpske pozicije u vlasti”.

Vegar je ponovio da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada ovim strankama, po principu rotacije, dok bi i za ostale pozicije trebalo poštivati princip rotacije, s tim što bi one bile predmet dogovora lidera vladajućih stranaka. On je ponovio da dva HDZ-a neće pristupiti platformi SDP-a, jer sve stranke imaju svoju platformu, a potrebno je razgovarati o zajedničkom dokumentu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s Tihićem i Lagumdžijom u Sarajevu izjavio je da nije postignut dogovor, jer SDP želi participirati u hrvatskim kvotama u vlasti, što je neprihvatljivo. On je ponovio da vlast na svim razinama trebaju činiti stranke koje imaju legitimitet među tri naroda, te da bez sudjelovanja dva HDZ-a i njihovih partnera vlast ne može biti formirana.

25 Comments

 1. HSP IMA PRAVO I LEGALITET ZASTUPANJA HRVATA U INSTITUCIJAMA VLASTI DOBIVENIM KROZ KOALICIJU HSP-HDZ 1990.GOSPODO IZ HDZ 1990 MOŽETE UZETI SAMO SVOJE GLASOVE I PO TOME IMATE LEGALITET.JURIŠIĆU NEPOPUŠTAJ UCJENAMA LJUBIĆA I HDZ 1990.

 2. O kojim glasovima pricas, prijatelju? Po kojoj to logici Lagumdziji i Tihicu pripadaju sva bosnjacka mjesta u ivrsnoj vlasti, a Covicu i Ljucicu samo dio hrvatskih. Zasto oni ne dijele bosnjacka mjesta po istom nacelu kakvo predlazu Hrvatima? Zato sto su izborni pobjednici, a Radonscic i Silajdzic su gubitnici. U hrvatskom korpusu se takodjer zna tko su dobitnici, a tko gubitnici. Treba postovati volju naroda. Onaj tko to ne cini, bit ce zbrisan na sljedecim izborima, kao sto je zbrisana Nova hrvatska inicijativa, nakon sto je 2000. odigrala slicu ulogu kakvu pravasi sada pokusavaju igrati. Pobjedite na izborima i onda se bahatite i slazite koalicije!

 3. HSP IMA GLASOVE KROZ KOALICIJU SA HDZ 1990 I JEDNAKO NOSE LEGALITET.BOŽO LJUBIĆ NEMOŽE ODNJETI GLASOVE HSP IZ KOALICIJE.ŠTO SAM NIJE HDZ 1990 IZAŠAO NA IZBORE NJIHOV PROBLEM.SAMO NEMOGU PONJETI ONO ŠTO PRIPADA HSP.

 4. HDZ 1990 I HDZ BIH NIKAD NEĆE ODLUĆIVATI ŠTA DA RADI HSP.NA VAŠE UCJENE NEĆEMO POPUSTITI.VRIJEME KADA JE HDZ MOGAO UCJENIVATI JE BILO 1993 A NE SADA I NIKADA VIŠE U BIH.

 5. JELI SAMO KONSTUTIVNOSTZA HERCEGOVINU?HRVATI SARAJEVA BANJA LUKE ILI ZENICE SU UPROPAŠTENI POLITIKOM HDZ U ZADNJI 20 PROPALI GODINA.

 6. HRVATI SARAJEVA SU ODAVNO PREPUŠTENI SAMI SEBI JER HERCEGOVAČKI POLITIĆKI VRH STOŽERNE STRANKE DAVNO ZABORAVI DA POSTOJE U OVOME GRADU.

 7. PROADALI STE DERVENTU BOSANSKI BROD MODRIĆU I HRVATE BOSANSKE POSAVINE.KOLIKO VODITE BRIGU TO FRANJO KOMARICA I HRVATI DOBRO ZNAJU NA PODRUĆJU REPUBLIKE SRPSKE.

 8. Za razliku od Pravasa Sa i HSP-a, ja sam samo gradjanin, birac, a ne politicar. Nista ne prodajem i ne kupujem, samo pratim sto se zbiva i ne mogu vjerovati. Ne mogu vjerovati da netkoi osvoji jedno zastupnicko mjesto u Parlamentu BiH i misli da ima pravo odlucivati o sudbini naroda. Inace, vec sam vam postavio pitanje sto bi HSP ucinio da zastiti Hrvate u RS ili u djelovima FBiH gdje su manjina. Rekao bi Srbima i Bosnjacima da to što rade nije posteno? I oni bi se zasramili i prestali.
  I nadam se da ti mnoderator nece tolerirati ovo pisanje cetiri komentara u nizu. Zasto ne napises sve u jednom komentaru? To se zove spamanje i na pristojnim portalima takvoga posjetitelja isljuce iz diskusije!

 9. Priopćenje izvršnog odbora HSP-a iz Busovače

  Stoga, Izvršni odbor HSP BIH, podružnica Busovača zaključuje da se suradnja može ostvarivati sa svim relevantnim faktorima, kao ravnopravan partner, do one mjere koja ne prelazi okvire naše principijelnosti i našeg dostojanstva. Desno pravilo prema modernom europskom standardu se mora štovati a elementi istog ugrađivati u eventualne platforme, dok se lijevo može skrenuti samo ako drugog izlaza nema a ne onda kada to netko zaželi. Prema tome s aspekta moralne i političke odgovornosti kolektivno odstupamo s naših funkcija, što znači da se podružnica automatizmom gasi. To je jedini ispravan potez kojim želimo poručiti svima onima koji su za nas glasali, da smo svjesni političke odgovornosti i da nećemo iznevjeriti i prodavati njihovo povjerenje.

  http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/priopcenje-izvrsnog-odbora-hsp-a-iz-busovace-2872.html

 10. Priopćenje izvršnog odbora HSP-a iz Busovače

  Za daljnji nastavak konfuzije i odlazak vodstva naše stranke na pregovore sa nespojivim ideologijama, tj. sa SDA i samozvanim multinacionalnim SDP-om, mi koji smo htjeli naći alternativu i utočište pravde u HSP-u, svu onu principijelnost i snagu te nacionalnu svijest koju do sada nisu pokazale nijedna hrvatska stranka u BiH, to NE PODRŽAVAMO!

 11. E, moj HSP, kad ponestane argumenata, onda “naprijed HSP”. I ja kazem naprijed, ali treba znati izabrati smijer, inace se covjeku dogodi da misli da ide naprijed, a u stvari ide nazad. Vi sad ocito ne znate kud idete, odnosno u sto srljate. Davno je jedan covjek govorio o guskama i magli…

 12. Dosta VIŠE HDZ-eovaca,trebaju nam promjene u svim segmentima društva.HDZ se ponaša kao Mubarak koji je 30 godina na vlasti malo mu hoče još….

 13. Pa tko je vladao Zapadno-Hercegovackom zuanijom kao Mubarak ostavio je u blatu i dugovima 46 milijuna KM i pobjegao za Sarajevo sada kada se protiv njega i onoga kome je davao milijunske poticaje (Lijanovici) vodi istrazni postupak da to je Jurisic!

  I on nije HSP, HSP-ovci su davno ogradili od njega presli u HSP Herceg Bosne ili samo izasli iz te stranke.

  HSP nema veze sa izdajnickom i podanickom politikom koju vodi Zvonko Jurisic i onaj izdajica ‘Necu izdat ja’

 14. po komentarima ispada da zapadna hercegovina ima milijun stanovnika–KADA IMA TOLIKO STRANAKA GLADNIH VLASTI–HSP I LIJANI SU OBICAN SMRAD KOJI SA HRVATIMA BIH NEMAJU NISTA.

 15. Samo naprijed HSP i puna potpora stranci.Vi ostali puleni Čovićevi i LJubićevi sretan put u oporbu naredne 4 godine.Oba HDZ doviđenja u oporbi za nekoliko dana ili želite vlast ili pravimo vlast bez vas u BiH.
  HDZ je dobio samo 140.000 glasova ili 45% od 400.000 koliko Hrvata živi u BiH.HSP je legalitet stekao u koaliciji sa HDZ 1990 i LJubić može odnjeti glasove svoje stranke a ne glasove HSP.Obadvije stranke imaju po pola glasova i što HDZ 1990 nije sam izašao na izbore njihov problem.U braku se žena i čovjek razvedu i sudcki djele pola i pola na obadvoje.

 16. Još si samo “zaboravio” napisati kliko iznosi tih 50 posto. Iznosi 25.035,5 glasova, a pretoceno u zastupnicka mjesta – 1, slovima: jedno. To je legalitet za laprdati u parlmentu u primati zastupnicku placu. Onaj tko zeli biti predstavnik naroda mora, sam ili s koalicijskim partnerima, osvojiti vise od 50 posto glasova biraca iz toga naroda, i to onih koji su izasli na izbore, a ne 50 posto od 400.000. Ne sumnjam da bi pravasi znali, ako ne samo, onda uz pomoc trgovaca Lijanovica, sve to lijepo i korektno preracunati, kad bi im racunica isla u prilog. A buduci da ne ide, onda pokusavaju zamutiti bistru vodu, sto se tesko moze uklopiti u nauk Ante Starcevica. Starcevic naucava o pravu i pravici, a ne o baklanskim marifetlucina.

 17. Budimo iskreni HDZ nije jedina stranka i nedate nikome drugome da se kandidira na izborima. Znam pokusao sam, sa zavrsenim fakultetom se ne moze dobiti posao ni kao konobar, ako Vam nije obitelj iz HDZ-a,
  Zato molim Vas idite!

 18. HSP IMA DVA MANDATE DOBIVENA GLASOVIMA A NE JEDAN MANDAT.HSP UZIMA OBA MANDATA A NEKA LJUBIĆ SE ŽALI KOME HOĆE I KOLIKO HOĆE.

 19. UZETI ZATO ŠTO CIJELO VRIJEME BRKA POJMOVE I STALNO OSPORAVA LEGIMITET HSP I IZBORNE REZULTATE.MORAMO MALO BITI BEZOBRAZNI JER STALNO NAM PROSIPATE SVOJU PAMET.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*