Vehabije prijete sucima u Brčko distriktu

Vehabije iz Gornje Maoče uputile su prijeteća pisma predsjednicima Apelacionog i Osnovnog suda Brčko distrikta Damjanu Kaurinoviću i Jadranku Grčeviću, pišu “Nezavisne novine”, pozivajući se na neimenovane izvore. Jedan pripadnik vehabijskog pokreta kojem je suđeno u brčanskom Osnovnom sudu navodno je pisma ubacio u službene sandučiće pravosuđa distrikta.

“Ti sigurno znaš da samo Alah ima vlast na nebesima i na zemlji. I sudi im prema onom što Alah objavljuje. A oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio, oni su pravi nevjernici. Oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio pravi su nasilnici. Ko je od Alaha bolji sudac narodu? Kako to da u jedan dio knjige vjerujete, a drugi odbacujete? Onoga koji od vas čini tako stići će na ovom svijetu poniženje, a na Sudnjem danu bit će stavljeni na najteže muke”, stoji, između ostalog, u tom pismu sastavljenom od vjerskih citata.

Kaurinović i Grčević u nisu željeli potvrditi ni da demantirati informaciju o prijetećim pismima, “Nezavisne” pišu da su sigirnosne kamere, instalirane u prostorijama sudova, zabilježile osobu koja je ubacila sporno pismo u kojem pripadnici vehabijskog pokreta iz Gornje Maoče otvoreno prijete visokim pravosudnim dužnosnicima.

Glasnogovornik policije distrikta Halid Emkić “Nezavisnim novinama” je rekao da policija ima “saznanja o pismu koje se našlo u službenim sandučićima spomenute dvojice pravosudnih dužnosnika i da će poduzeti potrebne korake kako bi otkrili i identificirali autora i osobu koje je pismo ubacilo u sandučiće”.

“Nezavisne” podsjećaju da je zbog ozbiljnih prijetnji koje su mu ranije upućivan, predsjedniku Osnovnog suda u Brčkom Jadranku Grčeviću već je određena policijska zaštita, koja je i dalje na snazi. [im]

3 Comments

  1. trebalo bi priupitati h.silajdjica je li mu to gradjanska bih,,on ih sigurno i podrzava-da to rade hrvati ili srbi gosn.silajdjic bi se direktno ujedinjenim nacijama obratio–vehabije su nazalost sada sastavni dio nekog tamnog vilajeta koji bi da se gradjanskom bih nazove.

  2. Kada če se jednom shvatiti da su vehabije jedan pravac u islamu,onako kako i druge religije svijeta imaju.To nije nikakva teroristička organizacija kako se želi prikazati.Prema njima se ponašate isto onako kako ste se ponašali prema mladim muslimanima.Malo tolerancije gospodo.Teroriste sa svih strana u zatvore,a vjeru vjernicima.Tačka.

  3. Bosanac, nije to pravac, imaju muslimani u BiH dovoljno svoje vjere, ne trebaju im ekstremna naknadna uvjerenja, uostalom, zašto ne živiš po njihovim mjerilima?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*