Veleposlanici Patrick Moon i Nigel Casey oštro upozorili Ahmetovića i SDA zbog “iranske veze”

Američki i britanski veleposlanici u BiH, Patrick Moon i Nigel Casey, odlazećem ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću vrlo su jasno rekli da međunarodni faktor energično traži od njega i SDA da prekinu veze s iranskom obavještajnom linijom i da prestane djelovanje paraobavještajnih centara u SDA, piše Dnevni avaz.

Vrlo je indikativno, piše Avaz, da je sastanak trajao samo petnaestak minuta i da, praktično, dvojica veleposlanika uopće nisu osjećala potrebu čuti Ahmetovićev komentar na ono što su mu kazali.

List podsjeća da SDA ima svoj Odbor za sigurnost, na čelu kojega je Bakir Alispahić, čovjek s crne američke liste, za kojeg se smatra da je dugogodišnji dio iranskih veza u BiH, a da je član tog kontroverznog odbora je i ministar Ahmetović.

Ako se zna da SDA ima i paravojni Odbor za odbranu, gdje se nalazi i general Fikret Muslimović, koji je bio dio ratne linije za dovođenje i raspoređivanje mudžahedina u BiH, postaje jasno koliko su u SDA vezani uz „iransku liniju”, dodaje Avaz.

List također tvrdi kako nije nikakva tajna da obavještajci iz SDA na osnovu dosjea koje su pravili dok su bili na čelu tajne službe AID, ucjenjuju mnoge osobe iz političkog i medijskog života, a brojni pamfleti koje je SDA dijelila ili dijeli su proizvod upravo dvaju spornih stranačkih odbora.

Opći je dojam, nastavlja Avaz, da se SDA posljednjih mjeseci potpuno predaje u ruke tvrde linije Bakira Izetbegovića, za kojeg se tvrdi da je već dvadesetak godina glavni čovjek “iranske veze” u regionu te da je tijekom ratnog razdoblja “isposlovao” da Muslimović dobije generalski čin, a nakon ulaska u Predsjedništvo BiH, da se politički i ideološki usisa Sulejman Tihić i stranački rehabilitira Bakir Alispahić.

Prema priopćenju iz Ministarstva sigurnosti BiH, ministar Ahmetović susreo se jučer u Sarajevu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država Patrickom Moonom i veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nigelom Caseyem.

Razgovarano je o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u BiH i u svijetu. Ahmetović je istakao da u vrhu prioriteta njegova ministarstva ostaje borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije.

Dosadašnja suradnja sigurnosnih agencija ocijenjena je veoma dobrom te je istaknuta spremnost za nastavak i unapređivanje suradnje u borbi protiv svih sigurnosnih izazova, stoji u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*