Veleposlanstvo SAD-a: Dodikova izjava da je RS država odbija investitore

Američko veleposlanstvo u BiH i Ured viskog predstavnika reagirali su danas na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika beogradskim medijima u kojoj je republiku srpsku nazvao državom, a BiH državnom zajednicom.

Nedavne javne izjave predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u kojima naziva Republiku Srpsku državom, a BiH “državnom zajednicom” su netočne, kontraproduktivne i u suprotnosti s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom, priopćeno je iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

“Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jest i RS, i po definiciji iz Daytona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju postojati – teritorij, narod i funkcionalna vlast”, rekao je Dodik za Euroblic.

Na pitanje koliko ovakva BiH još može trajati, Dodik je odgovorio da može da “traje koliko hoće”, ali će se na kraju završiti raspadom.

“Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture BiH. Javne izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i budućnost BiH nisu samo neprihvatljive, nego i u suprotnosti sa iskazanim opredjeljenjem gospodina Dodika za europske integracije BiH. Ovakva vrsta retorike ne doprinosi promoviranju stabilnosti. Ustvari, ona odbija investicije krajnje potrebne za otvaranje novih radnih mjesta i popravljanje ekonomske situacije širom BiH. Nadalje, ova vrsta retorike potkopava napredak BiH na putu ka europskim integracijama – što je cilj za kojeg gospodin Dodik kaže da ga podržava. Politički lideri trebaju raditi na kretanju države u tom smjeru”, navodi se u saopćenju.

Predanost SAD-a Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti je nepromijenjena. Sjedinjene Američke Države osigurale su 1,6 milijardi dolara pomoći građanima Bosne i Hercegovine i mi smo i dalje opredjeljeni da pomažemo ovoj zemlji na njenom putu integracije u Europu. Naša vizija je dobro poznata: mirna, suverena i prosperitetna Bosna i Hercegovina koja je članica EU i NATO.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je, reagirajući na izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, izjavio: “U svojstvu konačnog autoriteta u pogledu tumačenja Daytonskog sporazuma, sukladno Aneksu 10., želim nedvosmisleno pojasniti nekoliko stvari. Postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine, a to je upravo Bosna i Hercegovina.”

Visoki predstavnik podsjeća da je Ustav BiH apsolutno jasan u tom pogledu, štoviše, ova činjenica je navedena u preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava, a suverena država Bosna i Hercegovina primljena je jednoglasno u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine.

“Ustav, također, apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav “suverenitet” entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti”, pojašnjava Inzko, istaknuvši da Daytonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu po kojoj bi RS mogla biti država u budućnosti.

Inzko, nadalje, precizira da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica niti je unija država. Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena država čija je sadašnja unutarnja struktura utvrđena Daytonskim mirovnim sporazumom.

Po riječima visokog predstavnika, državne zajednice su postojale u svijetu, ali one su strukturirane veoma različito od Bosne i Hercegovine.

“Za razliku od Bosne i Hercegovine, ustavni karakter, naprimjer, sada nepostojeće Državne zajednice Srbije i Crne Gore, veoma jasno je definirao jedinice u toj zajednici kao države”, navodi Inzko.

Uz napomenu da nigdje u međunarodnom ili domaćem pravu entiteti u Bosni i Hercegovini nisu definirani kao “države”, Inzko konstatira da su suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni dužnosnici pravno neosnovane, činjenično netočne i destabilizirajuće.

“Takve problematične izjave stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih dužnosnika Republike Srpske da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a time i Mirovni sporazum”, upozorava visoki predstavnik.

Navodi da je besmisleno i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je tako jasno definiran Daytonskim mirovnim sporazumom.

Umjesto toga, lideri ove zemlje trebaju se okrenu budućnosti, tako što će napraviti promjene koje građani ove zemlje žele vidjeti – nova radna mjesta, brz ekonomski razvoj, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine prava, modernizaciju zemlje i već dugo očekivane pomake u pravcu ostvarenja uvjeta za članstvo u EU i NATO-u, smatra Inzko.

“Političari se trebaju koncentrirati na ova važna pitanja i raditi u korist građana, umjesto da podižu tenzije osporavanjem ustavnog poretka u zemlji, naglašava Inzko, navodeći da je on konačni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma u skladu s Aneksom 10”, priopćeno je iz OHR-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*