Veliki prosvjedi u Moskvi: Traže poništavanje izbora i odlazak Putina

Nekoliko desetaka tisuća demonstranata okupilo se na širokoj moskovskoj aveniji Prospektu akademika Saharova. Prosvjede je opet organizirala opozicija izražavajući tako nezadovoljstvo zbog navodne izborne prijevare. Policija je spremna, mjesto prosvjeda ograđeno je. Gradske vlasti unaprijed su upozorile – provokacije za vrijeme prosvjeda su nedopustive.

Istodobno građani se okupljaju i na trgu oko sveučilišta  Lomonosova i oko Puškinova spomenika, a demonstrira se i u drugim ruskim gradovima. Predsjednički savjet za zaštitu ljudskih prava Ruske Federacije u međuvremenu je pozvao predsjednika Središnje izborne komisije da odstupi s te dužnosti jer više ne uživa povjerenje.

Savjet poziva i na izmjene izbornoga zakona nakon čega bi se trebali održati novi, izvanredni parlamentarni izbori.

Prije sedam dana mnoštvo okupljeno na ulicama Moskve i drugih gradova širom Rusije tražilo je odlazak Putina s vlasti i ponavljanje parlamentarnih izbora, održanih početkom mjeseca. Liberalna stranka Jabolko i komunisti Genadija Zjuganova organizirali su posebne skupove u ruskoj prijestolnici.

Kakvu li samo vlast imamo! Vrlo dobro znate – lažu, korumpirani su, nisu transparentni, zatvoreni su, služe interesima uskoga kruga ljudi, izjavio je utemeljitelj stranke Jabolko Grigorij Javlinski.
Oni koji su ukrali glasove na nedavnim izborima nisu ukrali samo glasove nego i vlast. To znači da su na vlasti kriminalci koje ne štiti imunitet. Sve će se preispitati i kriminalci će biti kažnjeni, izjavio je čelnik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*