Vesna Pešić: Srbija ima malog Slobu kojeg se mora riješiti

Bivša visoka dužnosnica srbijanske Liberalno-demokratske partije (LDP), prije troga predsjednica Građanskog saveza i jedna od osnivačica Helsinškog komiteta (HK) u Srbiji Vesna Pešić kazala je u razgovoru za agenciju Anadolija da predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić mora biti uklonjen sa srbijanske političke scene.

Po njezinom mišljenju, to je moguće ostvariti tako što će se od njega distancirati Demokratska stranka (DS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića i Srpska napredna stranka (SNS) iz koje je došao novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

“Dačić ucjenjuje i jednu i drugu stranu do te mjere da je to prešlo sve granice. Ponaša se kao da je još uvijek u izbornoj kampanji. A u samoj toj izbornoj kampanji je pokazao svoje prilično ružno lice. Nastupao je sa tom nacionalističkom i socijalnom demagogijom. Išao je u Rusiju od koje je dobio podršku. A mi znamo da tamo sjedi njegova šefica Mira Marković, supruga Slobodana Miloševioća. Mi moramo, znate, takve ljude spriječiti da oni ucjenjuju sve ostale političke faktore u formiranju nove vladu”, kazala je Vesna Pešić.

Sama činjenica da Dačić ima toliki utjecaj u Srbiji, prema njoj, znak je da je “politika u Srbiji potpuno propala”.

“To je sve propalo. Te stranke ne liče ni na što, a sada je Dačić glavni ucjenjivač. To nema nikakvog smisla. Na kraju krajeva, on je simbol prošlosti. Njegov šef Slobodan Milošević nas je doveo ovdje gdje jesmo. Najbolje bi bilo da se svi od Dačića distanciraju. No, sumnjam da će me poslušati. To su moje ideje, ali neće to tako biti. Nemaju oni snage za to. Ne znam kako će Dačić biti uklonjen. Može biti tako što će ove druge dvije stranke, dakle, DS i SNS, napraviti koaliciju, ako se već mora da praviti neka koalicija”, objasnila je Pešić u razgovoru za Anadoliju.

Ako se odluče za koaliciju, DS i SNS bi, po njezinom mišljenju, morali izaći s programom rješavanja problema koje Srbija ne može riješiti već dva stoljeća.

“Oni bi iskreno morali riješiti problem Kosova i ekonomsku krizu. Trebali bi podržati regiju, a probno Bosnu, pa da svi zajedno idemo u Europsku uniju. Srbi moraju naći neki modus da povuku regiju naprijed, umjesto što se stalno vračaju s prikrivenom velikosrpskom idejom. Tu je taj stalni problem Bosne. Bosna je problem, jer u Srbiji stalno podržavaju politiku Milorada Dodika o osamostaljenju Republike Srpske. Ako se nekoliko ključnih problema ne riješi, život će u Srbiji propasti”, dodala je Pešić.

Govoreći o problemu Kosova, istaknula je kako je Srbiji iz svijeta jasno poručeno da ne mora formalno priznati Kosovo. No, Srbija mora da se ponaša tako da Kosovo kao država stvarno postoji. No, i tu se, kako kaže, javlja Ivica Dačić koji tvrdi da u Beogradu ne može biti otvorena ured Kosova i obratno, ured Beograda u Prištini.

“Dačić je sebe proglasio najvećim srpskim nacionalistom. Ostalo su, kao, eurofanatici. Pa, čekajte, na što to liči?! Dakle, ponovo imamo malog Slobu”, ističe Vesna pešić te zaključuje: “Dačić je gladan vlasti. Misli da je došlo njegovih pet minuta da sve zgrabi. Pokušava ušićariti. Toliko se podičio što je dobio toliko glasova da misli kako sada može zgrabiti cjelokupnu vlast. Mislim da se izgubio u tome i da se malo preigrao. Mislim da bi ga trebalo otkačiti, jer on ne zna gdje mu je mjesto i kako konstruktivno djelovati. Nemamo šanse s takvom vlašću.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*