Veterani Armije BiH traže novo suđenje Abdiću, Tužiteljstvo kaže da je slučaj arhiviran

Predmet i dokumentacija u slučaju Fikreta Abdića koji su dostavljeni Tužiteljstvu BiH, arhivirani su, potvrđeno je Dnevnom avazu u Tužiteljstvu. Radi se o predmetu u kojem je Više tužiteljstvo u Bihaću 8. kolovoza 1996. protiv Abdića podiglo optužnicu za ratni zločin, nakon čega je, kako je rečeno u Tužiteljstvu BiH, Viši sud u Bihaću taj predmet “ustupio Županijskom sudu u Karlovcu te je zbog toga arhiviran”.

S druge strane, veterani Armije BiH i bivši logoraši inzistiraju na otvaranju istrage protiv Abdića pred domaćim pravosuđem zbog rušenja ustavnopravnog poretka.

“Dodatnu dokumentaciju s više od 400 stranica dokaznog materijala protiv Abdića mi smo predali 2007. godine Tužiteljstvu BiH i smatram da on treba odgovarati i pred domaćim sudom”, izjavio je Nijaz Miljković, ratni zapovjednik Armije BiH. On je ogorčen jer, kako kaže, “oni koji su nekada rušili državu, danas nam na lokalnom nivou kreiraju politiku”.

“Želim javno zločinca i njegovu kamarilu sada, kada se on želi vratiti u Bosnu, pitati gdje su bili 11. srpnja 1995.”, kaže Miljković, Alija Feriz, predsjednik Udruženja logoraša iz Velike Kladuše, kaže da bi Abdić onog trenutka kada kroči na tlo BiH trebao biti uhićen.

“Vrijeme je da mu se sudi i ovdje. Vlasti su imale dovoljno vremena da se pozabave prikupljanjem dokaza i saslušanjem svjedoka”, izjavio je Feriz za Dnevni avaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*