Veteranske udruge Herceg-Bosne pisale Josipoviću zbog izjave o “krivoj politici” iz devedesetih

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskoga rata Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obratila se otvorenim pismom predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću u poodu njegove izjave da je zbog “krive politike” prema BiH devedesetih godina skoro pola Hrvata napustilo BiH. U pismu stoji:

“Poštovani Predsjedniče,

kad ste izjavili kako ste u Parlamentu BiH upozoravali da je politika koja se prema BiH vodila ’90-ih godina bila kriva politika, i da je skoro pola Hrvata iz BiH otišlo i zbog te ‘krive politike’.Obraćamo Vam se u vezi s izjavom koju ste izrekli u intervjuu za TV Novvu,

S obzirom na to da je pojam ‘kriva politika’ širok, željeli bismo da nam kao aktualni predsjednik Republike Hrvatske detaljnije pojasnite o kakvoj je ‘krivoj politici’ riječ i čija je bila ta politika zbog koje je skoro pola Hrvata otišlo iz BiH.  Mi ovdje u BiH ne poznajemo termin ‘kriva politika’ nego znamo da je skoro pola Hrvata protjerano sa svojih prijeratnih ognjišta. Znamo i to da je jedan dio protjerala JNA i Vojska Republike Srpske, a drugi dio Armija BiH, što će Vam posvjedočiti većina protjeranih ili prognanih Hrvata iz BiH.

Kakva je to ‘kriva politika’ utjecala da se Hrvatima pale crkve, da se pale naši domovi i u njih se useljava pripadnike drugih naroda? Kakvu smo to ‘krivu politiku’ vodili da nas danas preglasavaju, biraju nam predstavnike i montiraju optužnice oni koji su vodili ‘ispravnu politiku’?

Zahtijevamo od Vas, kao predsjednika Republike Hrvatske i veoma obrazovanog čovjeka, da nam jasnije predočite o kakvoj je ‘krivoj politici’ riječ. Možete li nam reći kad smo pogriješili: kad smo zaustavili tenkove JNA na Pologu; kad su srpski rezervisti izvršili pokolj nad Hrvatima 1. 10. 1991. godine u Ravnom; kada je Alija Izetbegović rekao da to nije njegov rat i da se BiH neće u njega miješati pa smo se mi samoorganizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu; kada smo izašli na referendum u skoro 100 postotnome broju 1. ožujka 1992.; kada smo osnovali Hrvatsko vijeće obrane, a Predsjedništvo BiH prepustilo obranu grada Mostara i doline Neretve HVO-u; kada smo prihvatili međunarodni Kutiljerov plan, a svi drugi ga odbili; jesmo li pogriješili kad smo prihvatili Vance-Owenov plan a svi drugi ga odbacili; ili Owen-Stoltenbergov plan koji su isto tako svi drugi odbacili; ili je ‘kriva politika’ bila prihvatiti Washingtonski sporazum, a kasnije i Daytonski sporazum koji je legalizirao unutarnju podjelu BiH na većinski srpski i bošnjački entitet; a mi smo dobili stigmatizaciju kroz `Ashdownovu salvettu` i tzv. podjelu BiH u Karađorđevu između Tuđmana i Miloševića i tzv. udruženi zločinački pothvat?

Ovim našim dobronamjernim pismom želimo da nam kažete gdje smo pogriješili i što smo to mi činili u ’90-im godinama, a da druga dva naroda nisu činila i što biste Vi uradili da ste bili predsjednik RH u to vrijeme. Veoma bi nam pomoglo da nam providite’pravu politiku’, iz koje bismo mi mogli izvući suštinske zaključke, pa da nam se ‘kriva politika’ više nikad ne dogodi.

Mi smo danas u uvjerenju da su druga dva naroda dobila ‘i jare i pare’, Vi međunarodnu nagradu za mir, a mi, Hrvati u BiH ‘krivu politiku”, stoji u otvorenome pismu Koordinacije udruga predsjedniku Josipoviću.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*