VIDEO “Gdje je Buco?” Spot koji treba pomoći zaštiti djece na Internetu

Bosanskohercegovačka Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je predstavila TV i radijski spot pod nazivom “Gdje je Buco?” čime je započela kampanju koja ima za cilj promociju medijske pismenosti i zaštitu djece i maloljetnika od potencijalno štetnih sadržaja na Internetu.

Spot, koji je preuzet od njemačkog regulatora i prilagođen publici u Bosni i Hercegovini, ukazuje na moguće opasnosti za djecu i maloljetnike na Internetu, kao što su nasilje i pornografski sadržaji te kontakti sa pedofilima i radikalnim skupinama u društvu. Isti ovaj spot se emitira u 14 europskih država.

Kampanju je do sada podržalo više od 90 RTV stanica i pružatelja audiovizuelnih medijskih usluga iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji su prihvatili emitiranje TV, odnosno radio spota u svom programu bez naknade.

– RAK, kao ni regulatori u drugim zemljama u svijetu, nije nadležan za regulaciju Interneta, ali svakako imamo obvezu raditi na promociji medijske pismenosti, kao i odgovornog i sigurnog korištenja svih medijskih usluga u Bosni i Hercegovini, a posebno kada je u pitanju zaštita djece i maloljetnika, istaknula je Helena Mandić, pomoćnica ravnatelja za emitiranje iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*