VIDEO Napadnuto američko veleposlanstvo u Sarajevu: Policija ustrijelila napadača

23-godišnji Mevlid Jašarević, sljedbenik vehabitskog pokreta, izveo je u petak poslijepodne  napad na Američko veleposlanstvo u Sarajevu, pucajući iz vatrenog oružja, a pritom je ranio najmanje dvojicu službenika osiguranja iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH. Jedan policajac je ranjen lakše, a drugi teže.

Jašarević je državljanin Srbije, rođen u Novom Pazaru, koji je jedno vrijeme proveo u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Bočinji u BiH.

Nisu službeno potvrđene informacije po kojima je imao još pomagača i po kojima su, osim američkog, navodno planirali napasti i Veleposlanstvo Velike Britanije u Sarajevu.

Napadač je bio odjeven u smeđu jaknu i imao dugu bradu i potkraćene hlače, pa je brzo bilo jasno da je riječ o pripadniku radikalnog vehabijskog pokreta. Policija je nakon 30-minutne drame uspjela riješiti krizu, tako što je napadač ustrijeljen snajperskim hitcem u nogu. Poslije toga je u pratnji policije, ambulatnim vozilom prevezen u bolnicu.

Drama je počela nakon što je Jašarević zapucao iz pravca tramvajske stanice na sarajevskom Marijin Dvoru, koja se nalazi preko puta glavnog ulaza u Američko veleposlanstvo. Inače, taj objekt je nedavno otvoren i sagrađen je po modernim sigurnosnim standardima, tako da životi osoba unutar objekta nisu ugroženi. Zgradu veleposlanstva službeno je otvorila američka državna tajnica Hillary Clinton 12. listopada prošle godine.

Inače, odmah nakon dojave o incidentu na teren su upućeni pripadnici specijalnih policijskih postrojba, a neke od ključnih sarajevskih prometnica su blokirane. U gradu su se iza 16 sati čule sirene vozila hitnih službi.

Među prvima je napad na američko veleposlanstvo osudio predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Haris Silajdžić koji je dao sljedeću izjavu: “Bez obzira tko stoji iza ovog suludog čina, ovo su pucnji u naše prijatelje i u Bosnu i Hercegovinu”. Napad su ubrzo zatim osudili i brojni drugi dužnosnici, uključujući bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i federalnog premijera Nermina Nikšića.

Priopćenje američkog veleposlanstva

– U petak poslijepodne Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini napadnuto je hicima iz vatrenog oružja. Nekoliko metaka pogodilo je zgradu veleposlanstva, nakon čega je ono odmah osigurano. Lokalna policija je reagirala i uspjela uspostaviti red izvan veleposlanstva. Najmanje jedan policajac  raspoređen na poslovima osiguranja veleposlanstva je ranjen, a svi članovi osoblja veleposlanstva su sigurni.

Američki veleposlanik Patrick Moon izrazio je svoju zahvalnost na brzoj reakciji snaga lokalne policije čije su akcije zaustavile napad na veleposlanstvo. Naše misli i molitve su s onima koji su riskirali svoje živote da bi zaštitili veleposlanstvo – priopćeno je iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu.

Pogledajte video zapise:


6 Comments

  1. Zalisno a istinito Bsnu i Hercegovinu prate crni dani. Hrvati i Srbi budite oprezni.preko 2 tisuce tih isticnjaka prprema plan.Bosanski Muslimani pomno cuvahu bracu sa istoka. Teroristicki napad nu USA. Zato, postavljase pitanje. U kakvu svrhu to zala ostvariti. Privuci Bosnu bliskom istoku i stvoriti jezgru terorizma.

  2. CUDNO DA SE SARAJEVSKI PRAVAS JOS NIJE JAVIO,,
    JOS UVIJEK VODI LJUTU BITKU SA HDZ-ovima,,ILI CEKA STA CE ZLATKO LAGUMDJIJA KOJI JE ZASTITNIK MUDJAHEDINA U BIH BIO I JOS UVIJEK JE RECI,,JE LI TI TO TVOJE MULTIETNICKO SARAJEVO?

      • Srbija i njena policija odradili svoj posao i treba se policija u bosni i hercegovini ugledati na kolege i početi isto raditi sa teroristima i ljudima koji šire mržnju u bih.

  3. bas znate dobro o miltietnickost BIH kad ste vi najvise zlocina cinili po Bosni i sad kakujte sa vasem trecem entitetom. Mozda je B.Samac ili Mostar multietnicki grad kao prije haah

    • KO JE TO ZLOCINE CINIO,,MOSTAR TI JE PRIMJER KAKO BI SARAJEVO TREBALO IZGLEDATI,,KAKUJ TI U SVOM ZELENOM SARAJEVU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*