VIDEO Oluja prekinula papinu homiliju pred milijun mladih hodočasnika

Snažna oluja zahvatila je u subotu zračnu bazu Cuatro Vientos, pokraj Madrida, natjeravši papu Benedikta XVI. da prekine homiliju pred milijun mladih hodočasnika okupljenih na molitvenom bdjenju.

Nakon velike vrućine tijekom dana, s temperaturom koja se popela na 38 Celzijevih stupnjeva, u subotu navečer je zapuhao snažan vjetar praćen kišom i munjama i Papi je s glave otpuhao bijelu kalotu u času kada je počinjao propovijed.

Premda je bio pod velikim bijelim kišobranom, Papa je morao prekinuti nagovor. Razbarušene sijede kose, Benedikt XVI. je pričekao nekoliko trenutaka da se oluja smiri, dok su se pod naletima vjetra rušile stolice oko golemog oltara dugog 200 metara.

Mladi hodočasnici se nisu uplašili, već su se od vjetra i kiše počeli štititi pokrivačima koje su donijeli kako bi prenoćili pod vedrim nebom. ‘Pričekat ćemo nekoliko trenutaka. Računamo s vašim molitvama i vidjet ćemo hoće li ovo prestati’, razlijegale su se iz zvučnika riječi organizatora.

Papa pozvao mlade da šire Evanđelje

A u nedjelju, papa Benedikt XVI. na završnoj je misi Svjetskih dana mladih u Madridu pozvao milijun i pol nazočnih mladih vjernika u zračnoj luci Cuatro Vientos na širenje Evanđelja i na traganje za boljim vrijednostima nego što ih nudi današnje moderno društvo, javljaju agencije.

»Ne možemo susresti Krista i ne željeti da on susreće i druge. Stoga ne čuvajte Krista samo za sebe! Dijelite s drugima radost vjere«, rekao je Papa u propovijedi.

Papa Benedikt XVI., koji je ovom misom završio četverodnevni posjet Španjolskoj, poručio je hodočasnicima iz 190 zemalja da imaju izvanredan zadatak biti Kristovim misionarima u zemljama u kojima mladi traže drugačije vrijednosti od onih kakvo im nudi moderno društvo.

Stotine tisuća mladih, mašući zastavama svojih zemalja i noseći šešire kako bi se zaštitili od jarkog sunca, molilo se, pljeskalo i uzvikivalo tijekom službe. Na misi su bili i španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija.

Papa je u subotu predvodio bdijenje s mladima u zračnoj luci, ali mu je olujno nevrijeme onemogućilo čitanje pripremljena govora u kojem je trebao, kako piše Reuters, osuditi legalizaciju istospolnih brakova i ublažavanje zakonskih okvira za pobačaj u Španjolskoj.

Zato je na početku mise u nedjelju pohvalio neraskidiv brak muškarca i žene te je pozvao mlade da prepoznaju »ljubav i dobrotu« takve zajednice.

Na kraju je objavio da će se sljedeći Svjetski dani mladih održati u Rio de Janeiru 2013. godine i izrazio nadu da će se s mladima sresti i tamo, javlja AFP.

Bit će to drugi put da se Svjetski dani mladih održavaju u Latinskoj Americi, nakon Buenos Airesa 1987. godine.

Brazil je sa 125 milijuna vjernika najveća katolička zemlja na svijetu.

»Nadam da ću moći biti s vama za dvije godine na sljedećim Svjetskim danima mladih«, kazao je Papa na portugalskom jeziku, na oduševljenje tisuća hodočasnika iz Brazila, prenijela je Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*