VIDEO Tajna snimka Sanaderovog iskaza dostupna javnosti

Na YouTubeu se prije tri dana pojavila snimka iskaza kojeg je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader dao istražoteljima USKOK-a. Radi se o dijelu Sanaderovog iskaza u trajanju od 12 minuta i šest sekundi. Potpuno je nejasno kako je ova strogo povjerljivi iskaz dospio na popularnu mrežu za razmjenu video zapisa.

Zna se tek da ga je postavio korisnik s nadimkom RemetinecLIVE (Remetinec je naziv zatvora u kojem se nalazi Sanader).

Riječ je u svakom slučaju o ogromnom skandalu koji potresa Hrvatsku i koji bi mogaop dovesti u pitanje regularnost suđenja bivšem hrvatskom premijeru.

Prema datumu na snimci, iskaz je nastao 21. 7. ove godine. Snimka ima i tzv. “timecode” u trajanju od 13:22:27 do 14:12:25, što jasno ilustrira da su neki dijelovi iskaza isječeni, odnosno da je snimka naknadno montirana.

Ipak, uvid u video materijal ne ostavlja nikakve sumnje o tome da se doista radi o snimci Sanaderovog strogo povjerljivog iskaza.

– Radi se o tajnom materijalu, tajnoj istrazi. Ne mogu ti materijali biti u novinama ni na YouTubeu. Državno odvjetništvO Republike Hrvatske (DORH) mora procesuirati takve situacije, inače je Zakon o kaznenom postupku mrtvo slovo na papiru. Ako se zakon ne provodi, onda to znači da država ne funkcionira, prije svega Državno odvjetništvo, kazala je Jadranka Sloković, odvjetnik Ive Sanadera.

Inače, u iskazu Sanader odbija sve optužbe na njegov račun.

Video je, inače, ubrzo što se informacija o ovom skandalu pojavila u javnosti uklonjen sa servisa YouTube, ali ga je na svom serveru zadržao Index, koji je odbacio zahtjev DORH da ukloni taj zapis. Pogledajte o čemu je riječ:

Pokušaj medijske cenzure

– Ovo je pokušaj medijske cenzure, kazao je za Index predsjednik Hrvatskog novinarskog društva(HND) Zdenko Duka komentirajući poziv Državnog odvjetništva da ukloni snimku iskaza Ive Sanadera koji je dao Uskoku u srpnju ove godine.

– Naravno da je DORH u situaciji da zove medije da ne objave tu snimku, ali mediji to nisu dužni poštovati. Ne smatram da je potrebno poslušati DORH, mi smo novinari koji te stvari imamo pravo objavljivati. Kao i u prethodnim slučajevima, kad su u medijima izlazili transkripti svjedočenja, i tada smo rekli da je od važnosti da javnost zna što je u tim važnim istragama. I to ostaje i sada, kazao je Duka.

Prema njegovim riječima, novinari nisu obuhvaćeni tajnošću istrage i ako je DORH-u do toga da ustanovi tko dila snimke, onda to treba tražiti na drugom mjestu. “Novinar je zadnji koji do toga dođe, i onda ima dužnost da to objavi”, smatra Duka dodajući kako je bilo mnogo iskaza koji su mjesecima izlazili u medijima, a za koje iz DORH-a uopće nisu intervenirali.

“Pritisci na DORH rastu, odnosno oni oko ranijih iskaza nisu bili toliko veliki. Pritisci sada rastu. Ali mi kao novinari moramo biti ti koji će braniti pravo da to izađe vani. Uostalom, sve je to već ranije objavljeno u tisku, iako snimka izgleda autentičnije – vidiš živog čovjeka kako priča i tu više nema mjesta sumnji”, zaključuje Duka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*