Vidošević: Između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe

Između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe animalnog porijekla, koliko je i predviđeno, ustvrdio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, dodajući da “treba izbjeći bilo kakvo politikanstvo u ovim pitanjima” i da “ne treba stvarati probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti”.

Vidošević je danas boravio u Banjoj Luci gdje su se, na inicijativu Hrvatske gospodarske komore, sastali gospodarstvenici Republike Srpske te predstavnici institucija RH i hrvatskih prehrambenih tvrtki predvođenih predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem, a sastanku je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik, priopćeno je iz HGK.

Vidošević je tom prigodom istaknuo da ni BiH, ni Hrvatska ne žele da se 1. srpnja sljedeće godine, kada Hrvatska postaje punopravni član Europske unije, dogodi bilo šta što bi poremetilo ekonomsku suradnju dviju zemalja, koja je odlična. Dodao je da će biti formirana i grupa koja će u roku od desetak dana napraviti plan aktivnosti koje treba poeduzeti do trenutka ulaska Hrvatske u EU kako ne bi došlo do bilo kakvih promjena, odnosno problema u ekonomskoj suradnji između Hrvatske i BiH.

“Robna razmjena između ovih zemalja iznosi dvije milijarde dolara, pri čemu Republika Srpska ima suficit, i smatram da ulaskom Hrvatske u EU ne bi smjelo doći do zastoja, već to mora biti samo etapa u normalnom razvijanju posla”, dodao je Vidošević te poželio da BiH da što prije uđe u EU.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Dodik u razgovorima BiH s Bruxellessom učiniti sve da uvjeti poslovanja između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, ostanu kakvi su danas. Također je dogovorena suradnja na razini komora u sklopu koje će se izraditi platforma za unaprjeđenje suradnje i otklanjanja prepreka koje su moguće zbog promjena u trgovinskom poslovanju ulaskom RH u EU, stoji na kraju priopćenja HGK.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*