Vijeća EU-a pogreškom objavilo da je stupio na snagu SSP s BiH

Vijeće Europske unije pogreškom je na svojoj internet-stranici objavilo da je stupio na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom, nakon čega ga je ovoga tjedna hitno povuklo, navodi u četvrtak Dnevni avaz objavljujući i preslike “sporne” odluke.

Dokumentacijska služba Vijeća Europe je 8. ožujka, uoči bruxelleskog posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, objavila odluku Vijeća EU o zaključivanju SSP-a s BiH.

U dokumentu najviše institucije EU se odobrava stupanje na snagu SSP-a. No, očito je da se radilo o pogreški, navodi “Avaz” dodajući da je pet dana kasnije na istoj internetskoj stranici objavljen dokument istog naziva, u kojem samo kratko piše da se ranije objavljeni dokument smatra “ništavnim i nevažećim”.

Iz Službe Vijeća EU za odnose s javnošću kazali su za list kako se radi o tehničkoj pogreški, no nisu naveli kako je do toga došlo.
Vlasti BiH moraju provesti nekoliko reformi, uključujući i manje ustavne promjene, kako bi zaključile SSP te bile u stanju podnijeti aplikaciju za dobivanje kandidacijskog statusa za EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*