Vijeće ministara BiH usvojilo izmjene zakona kojima se uvodi TV-kanal na hrvatskom jeziku

Vijeće ministara BiH u petak je većinom glasova usvojilo izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sustavu BiH, kojima se uvodi četvrti kanal – na hrvatskom jeziku.

Ministri iz dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a podržali su izmjene i dopune, dok su protiv bili ministri iz SDP-a i SBB BiH. Protiv je bio ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić (SDP), ministar vanjskih poslova BiH i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić (SDP) te zamjenica ministra finansija i trezora BiH Edita Đapo (SBB BiH), koja sudjeluje u radu Vijeća ministara s obzirom na to da je ministar Nikola Špirić na bolovanju.

Sjednici nije prisustvovao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i lider SBB BiH.

Iz Vijeća ministara je priopćeno da je izmjene i dopune zakona predložio Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), predsjedavajući Vijeća ministara, i to nakon što resorno ministarstvo nije pripremilo i u programu rada za ovu godinu nije predložilo izradu ovog zakona.

Prijedlogom zakona osniva se RTV kanal na hrvatskom jeziku (RTVH) kao javni servis kojem će pripadati 20 odsto neto prihoda od marketinškog oglašavanja i 20 odsto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*