Vinku Martinoviću određen jednomjesečni pritvor

Vinko Martinović Štela, haaški osuđenik koji u siječnju pušten na slobodu, danas je zadržan u jednomjesečnom istražnom pritvoru zbog pokušaja ubojstva Zdravka Čuljka 1996. u Mostaru.

Za Martinovićem je zbog tog zločina bila raspisana međunarodna tjeralica po kojoj je jučer uhićen na graničnom prijelazu kraj Metkovića. Nakon uhićenja je prebačen u zatvor u Remetincu odakle je danas poslijepodne doveden pred sudinicu istrage Veru Polak Presečki.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je Hinu da se Martinović na ispitivanju branio šutnjom te da na odluku o istražnom zatvoru ima pravo žalbe.

Dodao je da će sud od Bosne i Hercegovine tražiti ispitivanje još troje svjedoka te dopunu medicinske dokumentacije Zdravka Čuljka kojega je Martinović u ožujku 1996. u Mostaru brutalno pretukao bejzbol palicom, što je okvalificirano kao pokušaj ubojstva.

Istraga i pritvor su Martinoviću u tom slučaju određeni još u lipnju 2008. kada je već bio u talijanskom zatvoru na izdržavanju 18-godišnje zatvorske kazne na koju ga je 2006. osudio Haaški sud zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994.

Osim ovog slučaja Martinovića na zagrebačkom Županijskom sudu čeka i ponovno suđenje za ubojstvo Jasmine Đukić u ožujku 1996. u Mostaru.

Za taj je zločin 1998. nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je pet dana prije njegovog izručenja Haaškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Slučaj bi uskoro trebao biti dodijeljen u rad nekom od sudaca, nakon čega se očekuje zakazivanje prve rasprave. Suoptuženi Dragan Raspudić Guja u međuvremenu je odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Protiv Martinovića, koji je iz talijanskog zatvora pušten u siječnju nakon odslužene dvije trećine haaške kazne, vodio se krajem 90-ih i postupak zbog nasilničkog ponašanja u kojemu je, zajedno sa Semirom Bošnjićem, pred zagrebačkim Općinskim sudom optužen da je u Mostaru i Širokome Brijegu pretukao nekoliko osoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*