Više od 20.000 građana prosvjedovalo protiv ćirilice, skup protekao bez incidenata

trg-bana-jelacica-prosvjed-cirilica2

Skup “Ne ćirilici u Hrvatskoj” na kojem se na središnjem zagrebačkom trgu po policijskim procjenama okupilo 20.000 tisuća prosvjednika završen je nešto prije 14 sati uz zahtjev vladi da promjeni hitno ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. studenog proglasi gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica.

Prosvjednici s istaknutim brojnim hrvatskim i braniteljskim zastavama te transparentima u cijelosti su ispunili Trg bana Jelačića zbog čega je bio prekinut tramvajski promet.
Prema novinarskim zapažanjima sve je proteklo mirno i bez incidenta uz tek poneke izolirane povike “za dom”.

Policija je izvijestila da je na skupu bilo 20.000 ljudi i da nije bilo potrebe za postupanjem. Druge procjene o broju prosvjednika znatno su veće, a organizatori tvrde da ih je bilo čak 40.000.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Ante Nadomir Tadić u proglasu koji je pročitao sa središnje pozornice zapitao je otkud pravo vlastima da uvode ćirilicu i ustvrdio da vlast ne poštuje narod jer se nije reagiralo na njihov prvi prosvjed u Vukovaru.

Organizatori su zamjerili predstavnicima Vlade što ih nisu primili na razgovor, nakon čega su uslijedili glasni zvižduci i negodovanja.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić upozorio je da – ako vlast ne proglasi Vukovar gradom trajnog pijeteta – neće biti dobrodošla u Vukovar na dan obilježavanja žrtve Vukovara. Dodao je da ih podržava preko 300 braniteljskih udruga, poručivši da je vrijeme da se sve branitelji stave pod istu kapu.

Građani, koji su u Zagreb došli iz Vukovara iz drugih hrvatskih gradova uz brojne zastave istaknuli su transparente s porukama “Političari dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa!”, “Ne povlačite za nos hrvatski narod!”, “I reći ću vam još samo jednu stvar – zapamtite Vukovar”, “Političari položite račune za koga radite!”.

U sklopu programa nastupao je pjevač Marko Perković Thompson kojeg je organizator predstavio kao čovjeka kojeg isto progone kao i Vukovar jer je uvijek bio uz hrvatske branitelje. Pred početak skupa emitirana je snimka posljednjeg ratnog izvještaja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara o granatiranju toga grada u jesen 1991.

Okupljene je organizator pozvao na dostojanstven ali glasan skup kako bi došli do nekog rješenja. Policiju su pozvali da ne skida natpise hrvatski Vukovar kao što su to činili na nedavnoj utakmici Hrvatske i Srbije uz poruku da svakoga može biti sram tko se srami hrvatskog Vukovara.

Nakon završenog programa organizator je pozvao okupljene da se mirno raziđu uz poziv: “Vidimo se u Vukovaru”!.

Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer smatraju da ih ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise.

Na skupu su poručili da u Hrvatskoj ima 22 nacionalne manjine, ali da samo jedna ne poštuje Hrvatsku i stalno pritišće hrvatsku vlast.

Zahtjevima prosvjednika usprotivila se Građanska akcija uz poruku da taj prosvjed vraća u mračni dan 25. travnja 1941. kada je Ante Pavelić, poglavnik tzv. NDH potpisao Zakonsku odredbu o zabrani ćirilice. Naveli su da su na zagrebačke nadvožnjake i mostove postavili transparente kako bi dočekali “rulju zakrvavljenih očiju, koji su došli na obračun s jednim pismom u centar Zagreba”.

PUZ: Zbog baklji i osobne iskaznice privedene tri osobe

Tijekom prosvjeda “Ne ćirilici u Hrvatskoj”, na kojem se prema procjeni policije na Trgu bana Josipa Jelačića okupilo od 20 do 25 tisuća ljudi, policija je privela tri osobe – dvije zbog paljenja baklje te jednu zbog prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici.

Zagrebačka policija je izvijestila da drugih postupanja nije bilo.

Prosvjed, koji je prijavljen pod nazivom “Hrvatski Vukovar za bolju Hrvatsku”, održan je od 12.05 do 13.40 sati. Tramvajski je promet bio obustavljen od 11.25 do 14 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*