Više od 60 posto Nijemaca želi povratak marke!

Klaus Peter Schöppner, direktor Instituta za istraživanje javnog mnijenja TNS EMNID iz Bielefelda, izjavio je za njemački list “Bild” kako “više od 60 posto Nijemaca želi povratak marke. To je rezultat najnovije ankete”. Vijest prenosi “Deutsche Welle”, a u njoj se dalje navodi Schöppnerova ocjena da su zbog gospodarske i financijske krize posljednjih mjeseci građani izgubili i svoje zadnje iluzije. Nakon Drugog svjetskog rata, Nijemci su gajili tri iluzije: nikada više rat, nikada više siromaštvo i nikada više inflacija! Sada su sve tri izgubljene. “Rat u Afganistanu je uništio iluziju o ratu, zakon o spajanju pomoći za nezaposlene i socijalne pomoći, tzv. Hartz IV, uništio je vjeru u vječno blagostanje, a kriza eura pokopala je nade u uspješno suzbijanje inflacije“, objašnjava Schöppner.
Ipak, premda se u Njemačkoj posljednjih mjeseci često čuje kako bi bilo lijepo da se ponovno vrati njemačka marka, stručnjaci i gospodarstvenici drže da to bi za njemačku privredu imalo negativne posljedice.
Kada bi se ponovno uvela marka, njen bi tečaj odmah drastično skočio i druge valute bi izgubile na vrijednosti. A to bi za Njemačku kao izvoznu naciju imalo katastrofalne posljedice – nemački proizvodi bi bili 30 posto skuplji, inozemstvo, prije svega zemlje EU-a (63 posto njemačkog izvoza odlazi tamo) sebi više ne bi moglo priuštiti “Made in Germany“.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*