Više od polovice izbjeglih i raseljenih osoba još uvijek se nisu vratili u svoje domove

Gotovo milijunn osoba je interno raseljeno u Bosni i Hercegovini. Osim demografskih razaranja, rat je također, radikalno promijenio situaciju u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini, uz djelomično ili potpuno uništenje oko 460.000 stambenih jedinica što čini više od polovice prijeratnog stambenog fonda, navodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovini povodom Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja.

Suočena s ogromnim problemom raseljavanja u posljednja dva desetljeća, i 17 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina poduzima značajne napore kako bi stvorila uvjete za pružanje zaštite izbjeglicama i raseljenim osobama.

Do sada je zabilježen povratak 1,1 milijun izbjeglih i interno raseljenih osoba, uključujući i gotovo pola milijuna tzv. “manjinskih” povratnika, a više od 220.000 imovina vraćeno je prijeratnim vlasnicima i nositeljima stanarskih prava, što čini stopu provedbe imovinskih zakona od oko 99 posto.

Zbog rezultata postignutih na ovom planu, Bosna i Hercegovina se smatra izuzetnim primjerom, ne samo u regiji nego i šire.

Kako bi se postigli ovi ciljevi, samo u razdoblju od 2003 – 2010. godine u sektor povratka u BiH uloženo je gotovo milijardu KM od čega je oko 400 milijuna investirano u stambenu obnovu, a više od 500 milijuna uloženo je u komplementarne mjere održivosti.

Više od polovice izbjeglih i raseljenih osoba još uvijek se nisu vratili u svoje domove, a procjenjuje se da izvan Bosne i Hercegovine trenutačno boravi još oko 400.000 izbjeglih osoba iz razdoblja 1992 – 1995. godine.

Preostalo je više od 100.000 interno raseljenih osoba za koje je potrebno prioritetno pronaći trajna i održiva rješenja. Nažalost, oko 2.700 obitelji još uvijek živi u kolektivnim oblicima zbrinjavanja u BiH i približno toliko u mjestima povratka živi bez električne energije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*