Više od tisuću katoličke djece iz Istočnog Timora oteto i obraćeno na islam

Više od tisuću djece katolika Istočnog Timora, su otete od svojih obitelji pred više od deset godina, zadržani silom u Indoneziji, obraćeni na islam, pohađaju islamske škole i dano im je indonezijsko državljanstvo. Najveći dio te djece se nalazi u školama i prihvatilištima na području zapadne Jave, u rukama muslimanskih “odgajatelja” koji ih odbijaju vratiti njihovim obiteljima.

Vijesti o ovoj djeci dali su izvori indonezijske Crkve, a potvrdili su je katolički humanitarni djelatnici koji su bezuspješno pokušali vratiti djecu njihovim obiteljima porijeklom iz Istočnog Timora, izvješćuje agencija Fides.

Među 250 tisuća izbjeglica iz 1999. godine, u vrijeme borbe za nezavisnost Istočnog Timora od Indonezije, koji su prešli granicu prema Zapadnom Timoru, da bi izbjegli nasilje proindonezijskih boraca, bilo je preko četiri tisuće djece. U to doba mnogo je djece timorskih obitelji, koji nisu mogli uzdržavati svoju djecu, predano pripadnicima indonezijske vojske i humanitarnih organizacija. Više od tisuću od te djece nije se nikada vratilo u Istočni Timor i ostali su zatvorenici islamskih škola (“pesantren”) na zapadnoj Javi.

Neke nevladine organizacije i Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice pokušao je organizirati njihov povratak ali bez uspjeha. Neki od timorskih roditelja, prenosi agenciji Fides lokalni izvor, pronašlo je svoju djecu ali odgovorni islamskih škola ih nisu htjeli oslobodili.

Pater Benny Susetyo, tajnik Biskupskog povjerenstva za međureligijski dijalog izjavio je za Fides: “To je jako žalostan slučaj, čista zloupotreba: kao povjerenstvo postavili smo to pitanje zajedno sa organizacijama civilnog društva kao što je “Kontras”. Postavljamo ga vladi, Ujedinjenim narodima, muslimanskim organizacijama, kao osnovno pitanje ljudskih prava, zaštite prava djece i vjerske slobode”.

P. Susetyo nastavlja: “Slučajevi kao ovi pokazuju da odnosi između politike i religije imaju ozbiljan utjecaj na slobodu građana, posebno manjina. Žurno je ograničiti instrumentalizaciju religije u politici. Područje zapadne Jave je zato primjer: muslimanske skupine žele nametnuti pravila nadahnuta šerijatskim zakonom”.

“Osnovni problemi Istočnog Timora, naroda katoličke većine, je birokracija i korupcija, dva elementa koju utječu na izostali povratak ove djece”, zaključio je p. Susetyo. (kta/m.u.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*