Više stotina tisuća vjernika na Svjetskom danu mladih u Madridu

Više stotina tisuća mladih katolika okupilo sse u glavnom gradu Španjolske na otvorenju Svjetskog dana mladih koji se održava pod geslom “Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni vjerom”.

U utorak, u večernjim satima, susret je započeo svečanom misom koju je predvodio madridski nadbiskup kardinal Antonio María Varela. Misa je bila posvećena blaženom papi Ivanu Pavlu II. koji je 80-ih godina prošlog stoljeća započeo svjetske susrete koji su do sada privukli milijune mladih katolika. Kardinal Varela pozvao je mlade da u Isusu pronađu sreću koju traže u životu. “Tražite Gospodina i dozvolite da vas on pronađe”, poručio je madridski kardinal.

Misno slavlje koje je predvodio madridski nadbiskup kardinal Antonio Maria Rouco Variela, u pratnji više od 800 biskupa i 8000 svećenika iz čitavog svijeta, trajalo je nešto više od dva sata na nekoliko jezika.

Brojnom mnoštvu mladih pridružit će se u četvrtak i papa Benedikt XVI. koji će u Španjolskoj boraviti do nedjelje 21. kolovoza. U petak će predoviti pobožnost križnog puta, u subotu će ispovijediti nekoliko mladih te u večernjim satima predvoditi molitveno bdijenje u zračnoj luci “Cuatro Vientos”.

Agencija Ika javlja da je za Svjetski dan mladih sudionicima podijeljeno sedam tona krunica, za misna slavlja od 10 milijuna metara niti napravljeni su oltarnici, izrađeno je 200 ispovjedaonica u obliku jedara. Krunice za hodočasnike izrađene su u jednoj tvornici u Ekvadoru, koja je za to uposlila 150 obitelji.

Događaj od svjetskog značenja donijet će, prema organizatorima, krizom pogođenom španjolskom gospodarstvu 100 milijuna eura, a porezne obveznike pritom će koštati ništa eura.

Milijun ljudi očekuje se na zaključnom misnom slavlju s Papom u zračnoj luci Cuatro Vientos – na prostoru veličine 48 nogometnih stadiona. 30 tisuća mladih dobrovoljno pomaže i sudjeluje u pripremi. Dvije tisuće mladih iz siromašnih zemalja u Madridu su zahvaljujući donacijama fondova solidarnosti. 12 mladih ručat će zajedno s Papom. Osam milijuna hodočasničkih obroka u madridskim restoranima nudi se ostalim hodočasnicima.

Na Svjetskom danu mladih sudjeluje 14 tisuća svećenika i 800 biskupa iz cijeloga svijeta. Papa Benedikt XVI. provest će u Madridu ukupno 79 sati.

Svjetski dan mladih u Španjolskoj se održava drugi put. Prvi put održan je 1989. kada se u Santiago de Compostela okupilo stotine tisuća mladih hodočasnika.

Svjetski susreti mladih pokrenuti su na inicijativu blaženog pape Ivana Pavla II. osamdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednji takav susret mladih vjernika održan je u Sydneyu, u Australiji, 2008., kada se okupilo oko 400.000 mladih, a posebno brojni susreti održani su 1995. na Filipinima, gdje se okupilo nevjerojatnih četiri milijuna mladih, potom u Rimu jubilarne 2000. godine, gdje je sudjelovalo dva milijuna te u Njemačkoj 2005. i Francuskoj 1997. s 1,2 milijuna katolika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*