Viviane Reding impresionirana hrvatskim napretkom

Hrvatska je u srijedu bila tema dnevnog reda sastanka kolegija Europske komisije. Povjerenike je informirao najprije povjerenik za proširenje Štefan Füle, a nakon toga i potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

“Dobro znate da sam bila nekoliko puta u Hrvatskoj gdje sam poticala i tražila reforme. Informirala sam povjerenike o rezultatima mojih poticanja. Hrvatska je odradila velik dio puta”, izjavila je novinarima Reding.

Ona je podsjetila da Europska komisija najprije mora dati svoj prijedlog Vijeću te da ne može predvidjeti kakav će biti prijedlog Komisije o hrvatskoj spremnosti za zaključenje pregovora. Ipak, potpredsjednica Komisije bila je puna hvale za Hrvatsku: “Impresionirana sam napretkom koji je Hrvatska učinila u izgradnji svoga pravosudnog sustava”.

Na novinarsko pitanje jesu li se s njezinim mišljenjem složili i ostali povjerenici, Reding je odgovorila da ne može o tome govoriti jer je to posao povjerenika za proširenje Fülea, koji će izvijestiti Odbor stalnih predstavnika EU-a o stanju hrvatskih pregovora. “On će informirati Vijeće o našim prvim rezultatima o Hrvatskoj te se s ostalim povjerenicima koji su odgovorni za određene teme Komisiji podastrijeti prijedlog i nadam se da će se to dogoditi u najskorije vrijeme”, dodala je Reding.

Povjerenik Füle u četvrtak se za doručkom sastaje s COREPER-om, stalnim predstavnicima 27 zemalja članica pri EU, gdje će predstaviti rezultate o Hrvatskoj, a isto će učiniti i za večerom u ponedjeljak, 23. svibnja, s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Prema navodima iz Europske komisije, skupina stručnjaka EK-a koja je prije desetak dana boravila u Hrvatskoj i provjeravala hrvatska dostignuća i ispunjavanje uvjeta za završetak pregovora svoje izvješće će predstaviti tek idući tjedan.

To znači da te podatke barem do sredine idućeg tjedna neće imati ni povjerenik Füle niti zemlje članice. Međutim, iz Komisije ponavljaju da ne mogu niti žele govoriti ni o kakvim datumima kada bi Komisija mogla izaći sa svojim prijedlogom o Hrvatskoj Europskom vijeću i zemljama članicama.

Iz diplomatskih krugova EU-a spominje se 2013. godina kao realan datum članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Izvor: Vjesnik.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*