Vjekoslav Bevanda na čelu Vijeća ministara BiH

Mandatar za novo Vijeće ministara BiH o kojemu su u srijedu suglasnost postigli čelnici šest stranaka bit će bivši ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je potvrdio da će Predsjedništvu BiH dostaviti ime Vjekoslava Bevande kao mandatara kojega još treba potvrditi i Parlamentarna skupština BiH. Bevanda je trenutačno zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Čelnici šest političkih stranaka postigli su u srijedu u Sarajevu dogovor oko uspostave novog Vijeća ministara BiH skoro petnaest mjeseci od održanih izbora u toj zemlji. Postignut je i dogovor oko proračuna za 2012. te nekoliko reformskih zakona bitnih za približavanje zemlje Europskoj uniji.

Bevanda (55) je diplomirani ekonomist. Prije rata radio je u zrakoplovnoj industriji “Soko” Mostar, sudionik je Domovinskog rata, a poslije rata je bio na vodećim pozicijama u više tvrtki i banaka. U razdoblju od 2006. do 2010. bio je zamjenik predsjednika vlade Federacije BiH, a od 2010. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Pozitivna vijest je da su lideri, nakon toliko vremena, konačno postigli dogovor oko Vijeća ministara i drugih važnih pitanja. “Čestitam im“, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.
– Pozivam političke lidere da dalje nastave ovaj pozitivni trend. Novo Vijeće ministara će se u idućim mjesecima suočiti s mnogo značajnih izazova – izazova koji se moraju prevladati kako bi zemlja krenula naprijed na način koji će donijeti dobrobit građanima, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je istaknuo da će novo rukovodstvo morati usvojiti globalni fiskalni okvir i državni proračun koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obveza BiH; poduzeti hitne mjere da bi se promovirao ekonomski rast i stimuliralo zapošljavanje; ispuniti obveze koje će osigurati napredak u pravcu integracije u EU; te završiti sve mjere koje su neophodne da bi se omogućio početak provedbe Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Veleposlanstvo SAD pozdravilo dogovor

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozdravlja dogovor političkih lidera o nizu otvorenih pitanja uključujući formiranje Vijeća ministara, proračun za 2011. i usvajanje nekih mjera potrebnih da bi se krenulo dalje na putu u EU. Iako sa zakašnjenjem, važno je da su lideri ostavili međusobne razlike po strani i postigli kompromis u najboljem interesu građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se ovaj duh postizanja kompromisa nastaviti i u novoj godini kako bi lideri mogli nastaviti s provedbom reformi neophodnih za euroatlantske integracije, posebno postizanje dogovora o vojnoj imovini i proračunu za 2012. godinu. Nadležne institucije BiH moraju sada hitno poduzeti neophodne aktivnosti u cilju provedbe odluka koje su donesene na sastanku u srijedu, 28. prosinca, navedeno je u priopćenju iz Veleposlanstva SAD dostavljenom medijima u četvrtak.

Ashton i Fuele pozdravljaju dogovor o uspostavi vlade u BiH

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravili su u četvrtak dogovor stranačkih čelnika u Bosni i Hercegovini o uspostavi vlasti na državnoj razini nakon više od 14 mjeseci koliko je proteklo od parlamentarnih izbora.

“Visoka predstavnica Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravljaju politički dogovor u Bosni i Hercegovini o formiranju državne vlade – Vijeća ministara. Oni su ohrabreni tim razvojem događaja i očekuju daljnje konkretne korake kako bi se BiH čvrsto postavila na put prema EU-u”, kaže se u izjavi koju je objavila služba za odnose s javnošću Europske komisije. (agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*