Vlada FBiH i Shell potpisali memorandum o istraživanju naftnih nalazišta

Vlada Federacije BiH danas je u Sarajevu potpisala Memorandum o razumijevanju s vodećim međunarodnim naftnim i plinskim poduzećem Shell Exploration Company B.V. iz Nizozemske.

Memorandum su potpisali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj s jedne strane, te potpredsjednik Portfolia za istraživanje i strategiju Shella Marcus Antonini i direktor za nove investicije i isporuku Michael Foley s druge strane.

”Geološka istraživanja nafte i plina predstavljaju poslove od strateškog interesa za Federaciju. Implementacijom aktivnosti predviđenih u ovom Memorandumu osigurati će se pretpostavke za vrlo moguću eksploataciju nafte i plina u FBiH. Na ovaj način Vlada FBiH realizira svoje opredjeljenje ka intenziviranju ekonomskog razvoja i privlačenju međunarodnih investicija, ovog puta u istraživanje i razvoj resursa hidrokarbonata, u čemu upravo Shell ima najbolja iskustva stečena širom svijeta”, naglasio je premijer Nikšić.

Vlada FBiH se obvezala da Shellu učini dostupnim podatke kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i preduzeće Energoinvest, a na osnovu kojih će ta kompanija uraditi digitalizirani geološki i geofizički prikaz ovih podataka, kao i strukturalnu rekonstrukciju tektonskog vijenca.

Rezultati dosadašnjih istraživanja provedenih u našoj zemlji, ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i plina u BiH.

Shell će angažiranjem svjetskih stručnjaka i najmodernijih tehnologija osigurati vrlo precizan uvid u stanje rezervi plina, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Shell je vodeća europska i druga po veličini svjetska kompanija koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina. U trećem kvartalu 2011. godine su, prema izvještaju Finacial Timesa, ostvarili profit od 7,2 milijardi dolara.

Na globalnom nivou zapošljavaju oko millijun radnika, a jedan od novih dvadeset razvojnih projekata predstavlja upravo istraživanje područja Federacije.

Nakon što Shell utvrdi gdje i u kojim količinama ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza prve istraživačke bušotine u FBiH se mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*