Vlada FBiH od oporbe traži da podrži zakon koji ne podržava ni dio vladajuće koalicije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine većinom glasova utvrdila je danas i u redovnu parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH, koji je, kako je rekao ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, u javnosti izazvao veliko zanimanje.

U formi prednacrta isti je zakon pred ministrima u Vladi FBiH bio i na prošloj sjednici, te je izjašnjavanje o njemu odgođeno zbog brojnih sugestija i prijedloga na ponuđeni tekst, a ovako utvrđen Nacrt zakona proći će transparentnu proceduru, što podrazumijeva razmatranje zakona u formi nacrta u oba doma Parlamenta FBiH kao i javnu raspravu.

“Neki tvrde da će ovim zakonom biti ugrožena operativna i financijska samostalnost policije, ali sam kao resorni ministar i predlagač zakona uvjeren da oni nisu u pravu budući da zakon u dva člana jasno jamči operativnu i financijsku samostalnost Federalne uprave policije”, izjavio je Kurteš na konferenciji za novinare održanoj nakon prvog dijela sjednice Vlade FBiH.

Ministar tvrdi da kritičari ovog zakona ne žele reći da u sadašnjem zakonu samostalnost policije nije nigdje eksplicitno navedena te da novi zakon nudi jasno obrazloženu samostalnost policije u Federaciji BiH.
Naveo je da član 32. ovog zakona kaže da operativne poslove policije Uprava policije Federalnog ministarstva unutrarnjih poslova obavlja samostalno, dok član 12. ovog zakona precizira da se za rad Federalne uprave policije osiguravaju sredstva u proračunu Federacije BiH, zbog čega je ovo jedino Ministarstvo koje u zakonu nudi policijsku nezavisnost.

Novinari su inzistirali da im ministar Kurteš (SDP) i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević (SDA), koji je nazočio konferenciji za novinare, odgovore koji su ministri bili protiv ovakvog zakona, a Radivojević je naglasio da je, zbog nekih prijedloga koje je predložio, a koje Vlada nije podržala, bio protiv ovog zakona.

Nakon upornog inzistiranja ministar Kurteš napokon je rekao da su ministar Radivojević, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović (SDA) i ministar financija Ante Krajina (HSP BiH) imali oko 20 primjedbi, te da je najveći broj njih prihvaćen, ali je postojalo razilaženje o izboru direktora policije i o pokretanju moguće inicijative za njegovu smjenu.

“Izbor direktora policije koji predviđa ovaj Nacrt je po europskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnoj razini. Ne vidim u čemu je problem da Nezavisni odbor dostavi ministru tri najbolja kandidata, te da nakon toga Vlada FBiH odabere jednog”, pojašnjava Kurteš.

Nakon konferencije novinari su zatražili stav ministra Osmanovića koji je kazao da je deset ministra bilo za ovaj zakon, a ostali su bili protiv, dodajući da se radi o presedanu jer zakon nije usuglasila vladajuća koalicija, a očekuje se od opozicije da podrži zakon koji pozicija ne podržava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*