Vlada FBiH priprema izmjene poreza na plaće, svi koji zarađuju više od 800 km plaćat će više

Odlazeća Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu, koju čine bivši koalicioni partneri SDP i SDA, potpomognuti HSP-om i NSRzB-om, priprema izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, koji bi, ako bude usvojen u formi koja se trenutno razmatra, mogao dodatno opteretiti džepove ionako osiromašenih građana, odnosno znatno povećati porez na plaće, doznaje Dnevni avaz.

U radnom materijalu koji je sačinila Radna grupa Vlade FBiH, a koji je u posjedu Dnevnog avaza, predlažu se tri stope oporezivanja plaća, za razliku od važećeg rješenja, prema kojem se sve plaće, bez obzira na iznos, oporezuju s deset posto od ukupnog iznosa neto plaće.

Tako bi, ako novi zakon prođe parlamentarnu proceduru, mjesečne plaće do 800 maraka bile oporezivane s deset posto, one između 800 i 4.000 maraka s 15 posto, dok bi oni koji zarađuju zarađuju više od 4.000 maraka plaćali porez od 20 posto.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik HSP-ovog ministra finansija Vlade FBiH Ante Krajine, Dnevnom avzu je izjavio da se radi o analizi koja bi mogla biti usvojena u ovom obliku, ali, istovremeno, rješenja bi mogla biti potpuno promijenjena. Kaže da je u pitanju analiza Radne grupe, koja još nije otišla iz Ministarstva financija FBiH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*