Vlada i Parlament FBiH ugrožavaju 'stand-by' aranžman

Ako Vlada i Parlament Federacije BiH ne budu završili svoj dio posla, bit će ugrožen stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fodnom (MMF), ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. ”To znači da će vlast koja dođe nakon listopadskih izbora imati velike probleme. Zato bih volio da se ovo ne pretvara u politikanstvo, nego da budemo partneri koji znaju šta hoće”, izjavio je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu, ističući da aranžman s MMF-om traži provođenje strukturalnih reformi u socijalnom sektoru. Tko god bude u entitetskim i državnoj vladi nakon izbora morat će “zagristi taj kolač”, rekao je Špirić.

”Nažalost, obećanja političkih aktera u predizbornim kampanjama su nadmašivala mogućnosti financijskih resursa i došla su na naplatu. Zato bih volio da se ispoštuju uvjeti iz stand-by aranžmana jer je to u interesu ‘običnih ljudi’, koji postaju moneta u različitim politikanstvima” rekao je Špirić.

Naglasio je da ne postoje povoljniji aranžmani od onih s MMF-om i Svjetskom bankom, jer su komercijalni krediti s neusporedivo većim kamatnim stopama. U ovim kreditima ima i ‘grace period’ i beskamatnih sredstava, a tu je i obećanje Svjetske banke da će 120 milijuna dolara biti namijenjeno proračunima da bi se ušlo u strukturalne reforme.

”Ako Vlada i Parlament FBiH ugroze taj ‘stand-by’ aranžman, nisam siguran da će tko god bude na vlasti izbjeći socijalne tenzije” kazao je Špirić.

Ocijenio je da Vlada FBiH ima problema s Parlamentom FBiH i boračkim udrugama, te da se pregovori vode bez uspjeha. ”To je sada u jednoj fazi čekanja i lagano postaje predmetom predizborne kampanje, što nije dobro, jer su nas predizborne kampanje i nerealna obećanja doveli u ovu situaciju” rekao je Špirić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*