Vlada podijelila Hrvatsku na dvije regije, Slavonci ogorčeni

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio je novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije – jadransku i kontinentalnu.

Po njegovim riječima, ona će svim građanima i svim prostorima u Hrvatskoj omogućiti da se kandidiraju za korištenje europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima. Nema ni jednog subjekta ni prostora koji bi iz toga bio izuzet, istaknuo je Grčić na konferenciji za novinare, javlja HRT.

Ministar je odbacio tumačenja da će svrstavanje u istu regiju sa Zagrebom ograničiti mogućnosti drugih županija, istaknuvši da je apsorpcijski kapacitet Hrvatske bez Zagreba bitno manji te da problem neće biti novac, nego sposobnost Hrvatske da povuče 13,7 milijardi eura iz strukturnih fondova koje će imati na raspolaganju u sljedećoj financijskoj perspektivi, od 2014. do 2020.

Grčić je kazao kako se razmišljalo i o drugim varijantama statističke podjele, o korigiranim varijantama s tri statističke regije te o četiri regije, no da se najpovoljnijom pokazala varijanta u kojoj će jadranska regija ostati nepromijenjena, a preostalih 13 županija činiti jednu regiju – kontinentalnu Hrvatsku s BDP-om po glavi stanovnika na razini od 64,1 posto europskog prosjeka.

Na konferenciji za novinare bila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je izvijestila da je reviziju statističke podjele Hrvatske omogućio amandman koji je u predmetno pregovaračko stajalište unesen na prijedlog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. U novoj podjeli i ona trećina Hrvatske koja bi iz toga bila isključena imat će priliku koristiti EU fondove po najpovoljnijim uvjetima. I Vrgorac, i Miholjac i Zabok imat će tu mogućnost, i to sve do 2020. Tko se do tada ne razvije, neće nikad, naglasila je Pusić.

Nova podjela Hrvatske na dvije statističke regije u primjeni će biti od 1. siječnja 2013., od kada će Državni zavod za statistiku pratiti pokazatelje razvoja u novim regijama, a korištenje fondova po novoj podjeli trebalo bi krenuti od srpnja iduće godine.

Pobuna u Slavoniji: Ovim se bogatima daje još više, a siromašnima oduzima i mrvice sa stola

No, ne dijele svi u hrvatskoj optimizam vladinih dužnosnika. Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik i član Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), tvrdi da se time zaustavlja razvoj Slavonije i Baranje. “Plan 21 je prevara 21”, rekao je istaknuo je, ističući kako na stranici 14 plana 21 piše osnivanje pet regija.

Kako javlja Dnevnik.hr, Grčića je prozvao ministrom centralizacije. Istaknuo je i to kako je postotak prosjeka BDP-a za istok Hrvatske skočio s 36 na 64 posto. Smatra da će se ovim bogate regije, tj. Zagreb i dalje bogatiti i razvijati, a siromašne regije ostati siromašne i nerazvijene.

Dinko Burić se upitao: “Zar ovi u Vladi misle da smo maloumni?”, te da EU nije briga kako ćemo podijeliti regije, i da je to isključiva odluka Zorana Milanovića zbog Zagreba, koji prelazi 100 posto prosjeka BDP-a pa će se uključivanjem slabije razvijenih regija to smanjiti na ispod 70 posto i omogućiti Zagrebu povlačenje sredstava.

To je politika koja bogatima daje još više, a siromašnima oduzima i mrvice sa stola, tvrde HDSSB-ovci.

“Ova je vlada najveća elementarna nepogoda koja je pogodila Slavoniju i Baranju”, dodao je Burić na konferenciji za novinare u Osijeku.

Istaknuo je kako je to nastavak sulude politike koja Slavoniji i Baranji treba donijeti još veće osiromašenje i nerazvijenost. Upitao se i gdje su komunistički zastupnici Jakovina i Borzan i čije oni interese zastupaju.

“Sram vas bilo, bezbožnici iz Banskih dvora”, poručio je Burić Vladi.

Direktor Regionalne razvojne agencije dr.sc. Stjepan Ribić, na istoj konferenciji za novinare je izjavio kako će prema novim podjelama, npr. Zagreb i Vukovar biti u istom košu na natječajima, a Zagreb ima više novca za predfinanciranje projekata pa će ih onda i dobiti.

Iznio je i podatak da je samo preporuka EU kako bi regije trebale imati od 800.000 do tri milijuna stanovnika te da u EU više od pola članica ima regije u kojima ima manje od 800.000 stanovnika, a ima i regija koje imaju više od 3 milijuna stanovnika.

Naglasio je da će se sad ispočetka morati raditi strateški dokumenti razvoja za kontinentalnu regiju, dok je Jadranska regija ostala neoštećena ovom novom podjelom.

“S obzirom da će prosjek BDP-a regije biti 64 posto, novac iz strukturnih fondova moći ćemo povlačiti 14 godina, a da smo u Slavoniji i Baranji ostali na 36 posto eu prosječnog BDP-a novac bi praktički mogli vući sljedećih 60 godina”, zaključio je Ribić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*