Vlada prihvatila zahtjeve, poljoprivrednici prekinuli blokadu granice

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je prihvatila zahtjeve poljoprivrednika da im se osiguraju dodatni poticaji za proizvodnju, a oni su nakon toga prekinuli prosvjedno okupljanje u Sarajevu i blokadu nekoliko graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Federalna je vlada na izvanrednoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o izmjenama kriterija za poticaj poljoprivredne proizvodnje kao i o isplati duga koji je po toj osnovi nastao u zadnja tri mjeseca 2010. godine.

To je ujedno bio i najveći dio zahtjeva što su ih pred vladu FBiH postavile različite udruge poljoprivrednika čiji su članovi zbog toga organizirali prosvjedno okupljenje u Sarajevu te blokadu graničnih prijelaza Doljani, Kamensko, Izačić i Orašje.

Nakon sjednice vlade priopćeno je kako su izmjene kriterija stimulacije poljoprivredne proizvodnje donesene na temelju realnih proračunskih mogućnosti a značit će dodatna izdvajanja za uzgoj kukuruza, morske ribe, goveda, povrća i duhana.

Pri tom su ukupna planirana izdvajanja za poticaj biljnoj proizvodnji u 2011. godini gotovo dvostruko smanjena sa šest na tri milijuna eura dok će stimuliranje životinjskog uzgoja biti povećano za 10 posto i stajat će Federaciju BiH oko 12,5 milijuna eura.

Koordinator udruga poljoprivrednika s područja Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je novinarima kako su odluke vlade dostatne da se prekine s blokadama i prosvjedima te je najavio uspostavu normalnog prometa preko četiriju graničnih prijelaza koji su bili djelomice ili u cijelosti blokirani od prijepodnevnih sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*