Vlada RH: Hrvatima u BiH novac samo za škole i bolnice

Vlada Zorana Milanovića uvodi strogu kontrolu novca koji se iz državnog proračuna izdvaja za Hrvate u susjednoj Bosni i Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.

Iz javnog natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih projekata Hrvata u BiH, koji je otvoren do 5. listopada, razvidno je da se više neće financirati organizacije koje su ovisne o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci, kao ni programi i projekti koji se odnose na jednokratne manifestacije poput konferencija, seminara, proslava obljetnica i slično.

“Cilj je ove Vlade financirati manji broj, ali većih, strateških projekata koji će pridonositi održivom povratku, opstanku i razvoju Hrvata u BiH, a tu se prioritetno misli na izgradnju, obnovu i opremanje škola, fakulteta, bolnica, učeničkih, studentskih i domova kulture”, doznaje Slobodna Dalmacija iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH na čijem je čelu Darija Krstičević.

“To su vrlo konkretni i za lokalnu zajednicu vrlo važni projekti koji osiguravaju opstojnost i održivost Hrvata u Bosni i Hercegovini”, naglašavaju u Uredu koji je osnovan prije nekoliko mjeseci.

Vlada je za natječaj izdvojila 15 milijuna kuna, a kada se do 5. listopada prikupe svi prijavljeni programi i projekti, povjerenstvo će analizirati pristigle prijedloge, nakon čega će se donijeti odluka – kome i s kojim ciljem ide novac.

“Sada će se posebna pažnja posvetiti i transparentnosti i namjenskom trošenju proračunskog novca, to je pitanje odgovornosti ne samo naše Vlade nego i odgovornosti prema Hrvatima u susjednoj državi. Primarni je interes da se sredstva utroše namjenski, ali i na dugoročnu korist i dobrobit bosanskohercegovačkih Hrvata. Stim ciljem, Milanovićeva Vlada je osnovala Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, a ta će služba ne samo provoditi natječaje nego će pratiti financirane programe i projekte kako bi utvrdila njihova postignuća u pogledu identiteta i zaštite interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske”, naglašavaju u Uredu.

U Vladi ističu da je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune jednakopravnosti od strateškog interesa za Hrvatsku.

Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i nedavno objavljeni natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*