Vlada RH pokazala da se ne šali – na telefonskoj sjednici službenicima otkazala kolektivni ugovor

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Otkazni rok iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu, a njegovim istekom Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama prestaje važiti.

To je bio logičan slijed nakon što je zadnji zadnji sastanak radi provođenja postupka mirenja Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i četiriju sindikata javnih službi, održan u subotu, završen neuspješno.

“Obje strane su potvrdile da ostaju prvi svojim stavovima, što za nas znači završetak procesa mirenja”, kazao je nakon subotnjeg sastanka potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

“Sada smo u situaciji kada smo iscrpili sve mogućnosti dogovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru i o dodacima na Temeljni kolektivni ugovor, i mi ćemo nakon današnjeg zaključenja procesa mirenja, u skladu sa zakonskim propisima o kolektivnom pregovaranju, iskoristiti sve daljnje mogućnosti koje u krajnjem slučaju trebaju dovesti do ostvarenja onog zadanoga cilja, uštede koje je nužno ostvariti u ovoj i idućoj godini”, dodao je Mimica.

Osnovni problem ovih pregovora ministar Mirando Mrsić smatra nemogućnost dogovora oko uskrate određenih sredstava, božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, koje bi se vratile kad se situacija poboljša.

“Dakle, Vlada je više puta rekla da o svemu možemo razgovarati, ali da o tome ne možemo i to je bio osnovni i glavni prijepor zašto se ne može krenuti dalje u pregovore, jednostavno se u tome ne možemo usuglasiti”, kazao je ministar Mrsić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*