U Foči se gradi studentski dom

Vlada Republike Srpske će zajedno sa Medicinskim fakultetom u Foči i Univerzitetom u Istočnom Sarajevu graditi studentski dom u Foči, za koji je vlada odobrila 3.000.000 KM za građevinske radove, dok će Univerzitet osigurati zemljište i infrastrukturu. Također, dekan Medicinskog fakulteta Vlado Marić pristupit će Dodikovu SNSD-u. Sve to je novinarima priopćio predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, koji je rekao i da će u drugoj fazi biti odobrena sredstva za opremanje studentskog doma.
“Danas smo konačno odlučili da u Foči gradimo studentski dom i na taj način riješimo pitanje certifikacije fakulteta po Bolonjskom procesu, za obavljanje naučno-nastavnog procesa”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta Vladom Marićem, te ministrima prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem i zdravlja i socijalne zaštite Rankom Škrbićem.
Dodik je naveo da je interes dekana Marića da poboljša uvjete rada u općini, koja je u značajnoj mjeri zanemarila određene infrastrukturne projekte.
On je rekao da je dogovoreno da Marić od danas pristupi Savezu nezavisnih socijaldemokrata. “On će se aktivno uključiti u rad naše partije u Foči, kako bi tako doprinio da općina Foča riješi nagomilane probleme, jer lokalna samouprava ignorira republičku vlast i u prošlosti se nije mogla praviti nikakva konekcija“, istakao je Dodik, dodavši da se na ovaj način najbolje mogu riješiti problemi, ne samo u obrazovanju i zdravstvu, već i u vezi sa izgradnjom pravoslavnog hrama.
Premijer Srpske je naveo da je Foča jedno od važnih mjesta u RS, ocijenivši da će se zajedničkim radom na ovim projektima i političkim angažmanom bitno promijeniti određene stvari u ovoj općini.
Izvor: RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*