Vlada RS odustala od gradnje aerodroma u Trebinju i kupovine zrakoplova

Od pompozno najavljivanih «zrakoplovnih» projekata Vlade Republike Srpske (RS) po svemu sudeći zasad neće biti ništa. Projekti kupovine dva putnička zrakoplova od američkog General Electrica i izgradnje aerodroma u Zupcima kod Trebinja i dalje vide – u zraku, premda ih je do prije nekoliko mjeseci tadašnji premijer RS Milorard Dodik prikazivao kao velike uspjehe njegove Vlade i politike po kojoj se krupni projekti trebaju realizirati na entitetskoj razini, uz manje-više otvoreno ignoriranje države Bosne i Hercegovine.

No, slično kao što je to bilo s famoznim projektom izgradnje autocesta u Republici Srpskoj ili poznatim propalim projektom s ČEZ-om u Gacku, od spektakularno najavljivanih projekata rijetko se što doista i ostvari.

Potvrdio je to ministar prometa i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović, koji je u utorak na aktualnom satu u Narodnoj skupštini RS kazao da je stopirana ranija odluka Vlade RS o kupovini dva putnička zrakoplova:

– Trenutno se ništa ne radi na realizaciji ove odluke, jer je vjerojatno kriza utjecala da se odustane od ranijih povoljnih aranžmana i sada se čekaju neki drugi i povoljniji uvjeti i ova odluka trenutno miruje, rekao je Čubrilović odgovarajući na pitanje zastupnika oporbenog PDP-a Zorana Đerića – u kojoj fazi se nalazi realizacija odluke Vlade  RS iz ožujka 2009. godine o kupovini dva putnička aviona u vrijednosti 57 milijuna američkih dolara.

Na pitanje zastupnika PDP-a Slavka Vučurevića u kojoj se fazi nalazi realizacija projekta izgradnje aerodroma Trebinje, Čubrilović je odgovorio da Vlada RS ostaje pri uvjetima pod kojima traži partnera za ovaj projekat.
“Traži se koncesioni partner,  koji će prihvatiti uvjete Vlade RS, odnosno osigurati infrastrukturu, prostor te pronađe ekonomsku opravdanost i isplativost za izgradnju aerodroma”, zaključio je Čubrilović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*