Vladimir Putin i treći put pobijedio na ruskim predsjedničkim izborima

Ruski premijer Vladimir Putin osvaja 63 posto glasova birača u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju nakon prebrojavanja glasova s 21 posto biračkih mjesta, priopćilo je rusko izborno povjerenstvo.

Komunist Genadij Zjuganov na drugom je mjestu sa 17,4 posto glasova. Za treće mjesto bore se populist Vladimir Žirinovski i neovisni kandidat, bogataš Mihail Prohorov koji osvajaju po 7,5 posto glasova. Peti kandidat za predsjednika, centrist blizak Kremlju Sergej Mironov osvaja 3,7 posto. Nešto ranije objavljeni su podaci dviju izlaznih anketa koje su Putinu davale 58 i 59 posto glasova.

U svojim izvješćima iz Rusije strane novinske agencije, iako je uzorak prebrojanih glasova malen, uopće ne dvoje da je Putin izabran za ruskog predsjednika.

S objavom prvih rezultata na moskovskim ulicama počeli su se okupljati deseci tisuća Putinovih pristaša i pripremati slavlje.

Na prve rezultate već je reagirao Zjuganov i izjavio da su izbori bili “lopovski i apsolutno nepošteni”. Vladimir Rižkov, jedan od čelnika oporbe koja je organizirala masovne prosvjede protiv Putina, izjavio je da nema “parametra po kojem bi izbori bili legitimni”, kazavši da su od jutra izbrojali desetke tisuća nepravilnosti. Oporba već za ponedjeljak planira nove prosvjede.

“Ovo su najčišći izbori u ruskoj povijesti”, rekao je šef Putinove kampanje Stanislav Govoruhin. “Navodna kršenja o kojima govori oporba i protivnici našeg predsjednika smiješna su”, kazao je.

Izbore je pratilo 600 međunarodnih promatrača. Promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvodio je Tonino Picula, potpredsjednik parlamentarne skupštine OESS-a i član saborskoga izaslanstva u toj skupštini.

Putinu će ovo biti treći predsjednički mandat, ostvaren nakon četverogodišnje stanke koje je proveo na mjestu premijera. Godine 2000. na predsjedničkim izborima dobio 53 posto glasova, a 2004. 71 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*