Vlahovljak: Rusi ekonomski koloniziraju Balkan

U nakani ruske državne naftne kompanije “Zarubežnjeft” da preuzme Janaf, dugogodišnji direktor “Energoinvesta” Džemail Vlahovljak prepoznaje plan za ekonomsku kolonizaciju ove regije kada je u pitanju nafta.

“Rusija je energetski div kada se radi o nafti i plinu, i na neki način ekonomski kolonizira ostatak svijeta. Oni sada ovladavaju ovim prostorima kada je u pitanju nafta. Očito imaju višak kapitala u toj oblasti i pokušavaju priskrbiti ova tržišta”, izjavio je Vlahovljak za Dnevni avaz.

U Zagrebu je ovih dana boravila cjela uprava ruske državne naftne kompanija Zarubežnjeft koja, prema najavi generalnog direktora Nikolaja G. Bruniča, u Hrvatsku kani investirati milijardu eura.
Na konferenciji za novinare u ruskom veleposlantvu Nikolaj G. Brunič je naveo niz poslova u koje bi se Zarubežnjeft želio uključiti. Dakle, ruska tvrtka je zainteresirana za istraživanje nalazišta nafte i plina u Hrvatskoj, zatim za ulaganja u kapacitete Janafa i gradnju produktovoda Slavonski Brod – Zagreb – Omišalj.

Potvrdio je interes Zarubežnjefta za kupnju OMV-ovih benzinskih pumpi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini rekavši da je Zarubežnjeft poslao ponudu OMV-u, ali da još nema odgovora.

Avaz ističe da Janaf vodi od hrvatske luke Omišaj, preko Siska, do rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik također “Zarubežnjeft”, te do one u Pančevu kod Beograda, koja je u vlasništvu “Gazproma”. Ilustraciju uloge ruskih tvrtki u naftnom biznisu u ovom dijelu svijeta zaokružuju sljedeće činjenice: da dva kraka Janafa vode ka Mađarskoj i Sloveniji, ruska kompanija “Lukoil” drži rafinerije u Bugarskoj i Rumuniji, “Zarubežnjeft” je vlasnik rafinerije ulja u Modriči i mreže benzinskih stanica “Nestro” u RS, a namjeravaju se proširiti i na FBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*