Vlaisavljević: Hrvate u BiH danas se “gura” ih se u nacionalnu manjinu

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ugo Vlaisavljević rekao je da je hrvatski narod u BiH danas u podređenom položaju i da se “gura” u nacionalnu manjinu, i još gore, u etničku skupinu, iako je sve što traže kao konstitutivni narod potpuno legalno i legitimno.

“Sarajevo je danas monoteistička sredina, i to je jedan od razloga zašto sam se povukao iz javnosti. Bošnjački političari ne mogu ulagati veto kako bi onemogućili da Hrvati dobiju svoj TV kanal na državnoj razini i da promoviraju svoj nacionalni identitet”, rekao je Vlaisavljević, koji je zbog ‘sotonizacije’ sarajevskih medija nakon deset mjeseci danas prvi put javno istupio u nekom mediju u BiH.

On je u programu Radio-Livna podsjetio da Hrvati kao konstitutivni narod u BiH nemaju svoje predstavnike u najvišim organima vlasti države, kao ni dovoljnu nacionalnu zastupljenost, što ih sprječava da artikuliraju svoje političke interese i zbog čega, kako je rekao, čak ne mogu postojati kao nacija.

Na pitanje kako vidi ulogu međunarodne zajednice u BiH, Vlaisavljević je odgovorio da visoki predstavnik Valentin Inzko danas djeluje kao marioneta, odnosno lutka na koncu, bez stava i energične akcije, a ta, kako je rekao, sterilnost i bezvoljnost, ukazuje da će uskoro uslijediti promjena stava međunarodne zajednice prema BiH.

Vlaisavljević je rekao i to da danas u BiH postoje tri države, odnosno tri zone nacionalno definiranih teritorija, tvrdeći da i Herceg-Bosna postoji kao realnost.

1 Comment

  1. Ugo Vlaisavljevic je najobicnija neznalica, sigurno su mu platili da ovo pise i zato se zalaze za treci entitet. Isto tako, sutra ce govoriti protiv njega. To je tip koji nema veze o poslu kojim se bavi, dodjite mu na predavanja, pa cete vidjeti koji je to blefer i neznalica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*