Vlajki: Hrvatima dati entitet, ali bez Posavine i središnje Bosne

Novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskog naroda, Emil Vlajki izjavio je da će njegov prioritet u iduće četiri godine biti očuvanje ustavne pozicije RS, njene ekonomske održivosti, borba protiv kriminala, te razvijanje specijalnih i paralelnih veza sa svim zemljama regije, prije svega s Hrvatskom.

Vlajki je u intervjuu Srni rekao da će podržati novoizabranog predsjednika RS Milorada Dodika, ukoliko bude radio kako je obećao u izbornoj kampanji, odnosno ukoliko se suprotstavi svakom prijenosu ovlasti RS i pruži podršku uspostavljanju hrvatskog entiteta u BiH.

– Mediji u Federaciji BiH su negativno komentirali takav moj stav, često maliciozno ističući moje izjave pojedinim novinama iz RS da ću Dodika podržati “dušom i tijelom” u njezinom očuvanju. Ja živim u RS i prisegu ću polagati pred njezinom skupštinom, tako da je sasvim normalno da se zalažem za njezin opstanak. Ukoliko su obećanja gospodina Dodika bila samo predizborna floskula, on će u meni imati oporbu, poručio je Vlajki.

Kada je u pitanju pozicija RS u okviru BiH, Vlajki je rekao da su njeni kapaciteti za očuvanje postojećih ovlasti slabi, prije svega zbog loše ekonomske situacije, iz čega proističu i ostale slabosti, ali i zbog toga što međunarodna zajednica predvođena SAD, želi islamizaciju prostora zapadnog Balkana.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, novoizabrani potpredsjednik RS je naglasio da, koliki god njihov obujam bude, one ne smiju dopustiti uvođenje principa “jedan čovjek – jedan glas” i moraju afirmirati postojanje RS kao entiteta koji ima samosvojnost i pravo da preko entitetskog glasanja tu samosvojnost očuva.

Na pitanje kakva treba biti pozicija Hrvata u procesu ustavnih promjena u BiH, Vlajki je rekao da se i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu mora dozvoliti da imaju svoju teritorijalnu jedinicu, ali da se ona ni na koji način ne može formirati na račun RS.

“Pod tim podrazumijevam hrvatski entitet. Ako je Federacija BiH napravljena spajanjem bivše Herceg-Bosne i bošnjačke teritorije, ne vidim zašto se ona po tom principu ne bi mogla i razložiti”, naglasio je Vlajki.

Prema njegovim riječima, treći entitet treba obuhvaćati kantone s hrvatskom većinom, a maksimalistički zahtjevi pojedinih hrvatskih političara iz FBiH, po kojima bi u njega trebalo uključiti i dijelove Posavine i središnje Bosne, nisu mogući.

On je izrazio pesimizam po pitanju postizanja ozbiljnog dogovora stranaka o formiranju vlasti na razini BiH, zbog čega će, kako je ocijenio, odnosi u njezinim institucijama i u naredne četiri godine zadržati “status quo”.

– S jedne strane imamo prepoznatljive bošnjačke tendencije, s druge srpske predstavnike koji se udružuju s hrvatskim u pokušaju da stvore blok koji bi se bošnjačkom suprotstavio. Čini mi se da su to “rogovi u vreći” i da se neće složiti ni oko jednog bitnijeg pitanja. Također, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nesvjesno produžava negativan odnos prema Srbima svojim izjavama da je Armija BiH u četiri godine ratovanja učinila manje zločina nego Srbi za jedan sat u Srebrenici, što uopće ne vodi pomirenju, smatra Vlajki.

6 Comments

  1. doticni gospodin uopste hrvat nije,,sa kojim pravom u ime hrvata govori–jos jedna ljigava osoba u ljudskom obliku.

  2. Tko je Vlajki da on odredjuje kako se treba ustrojiti hrvatski entitet u bosni i hecegovini?? prica gluposti. kao prvo on koliko ja znam nije hrvat. a ovo sto on pirca nije cak na nivou osnovnoskoslih mastarija.

  3. Jos jedan nusproizvod Coviceve HDZ-politike,spodoba i ljigavac.Hrvati ga sigurno nisu birali,jer koji bi normalan Hrvat birao osobu koja je bila u timu odbrane zlocinca Milosevica.Medjutim kod HDZ-a je sve moguce jer sa Dodgom rade na razbijanju BiH.Gospodo,lako je biti Hrvat u S.Brijegu i Ljubuskom,morate misliti i na ostale Hrvate inace ce djavo odnijeti salu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*